Uchazeči o dostavbu Temelína nepočítají s turbínami ze Škody

16.12.2011 8:51

Ani jeden ze tří uchazečů o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín nepočítá s nákupem turbín od českého výrobce Škoda Power. Česko-ruské konsorcium a Areva chtějí mnohamiliardovou zakázku na turbíny pro nové bloky zadat francouzskému koncernu Alstom. Westinghouse zatím dodavatele vybírá, ani on však s plzeňskou Škodovkou příliš nepočítá. Informují o tom dnešní Lidové noviny. Zakázka by mohla mít hodnotu přes deset miliard korun.

Uchazeči o dostavbu Temelína nepočítají s turbínami ze Škody
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Lidové noviny upozorňují, že pravidla Evropské unie neumožňují zájemcům o temelínskou zakázku přikázat, aby preferovali české dodavatele. "Samotní zájemci deklarují vysokou účast českého průmyslu a je jen na nich, jak tuto oblast pojmou. A vláda deklaruje zájem na tom, aby tato investice co nejvíce podpořila české firmy," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Zájemci o dostavbu chtějí pomoct českým konkurentům, míní Škoda

Plzeňský výrobce tvrdí, že turbínu o požadovaném výkonu by zvládl vyrobit také. "Temelín v současném dodavatelském modelu rozhodně neznamená přínos pro rozvoj českého průmyslu. Naopak pomáhá k rozvoji našim konkurentům," uvedl generální ředitel Škody Power Jiří Šmondrk.

Česko-ruské konsorcium, francouzská Areva i americký Westinghouse uvádějí, že českým podnikům nechají až 70 procent hodnoty zakázky v Temelíně. Její výše je odhadována na 170 až 230 miliard korun, napsaly LN.

Škoda Power je výrobce a dodavatel zařízení pro elektrárny, především strojoven parních turbín. V portfoliu má turbíny výkonů od pěti do 1250 MW. Podnik předloni v prosinci koupila za 11,5 miliardy Kč jihokorejská strojírenská skupina Doosan. Škoda Power s ročními tržbami k osmi miliardám korun zaměstnává přes 1100 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…