Účtování s novinářem: Co to píšete o Nagyové, to je na pár facek

01.03.2012 11:08

Bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek se postavil na obranu ředitelky kabinetu předsedy vlády Jany Nagyové. Pro server Fragmenty.cz se pustil do analýzy nedávného útoku týdeníku Reflex a dochází k závěru, že ze strany autora šlo jen o sérii podpásových úderů.

Účtování s novinářem: Co to píšete o Nagyové, to je na pár facek
Foto: Repro Reflex
Popisek: Titulní strana časopisu Reflex

Obsáhlý materiál posledního únorového čísla týdeníku Reflex, který se věnoval ředitelce premiérova kabinetu Janě Nagyové, nenechal v klidu mediálního odborníka Petra Štěpánka. V textu pro server Fragmenty.cz uvádí, že mu obvykle nevadí ostře sarkastický způsob jedovatého psaní autora Petra Holce, ale podle něj to tentokrát v článku s názvem Vrtěti premiérem přehnal. A tak začal rozebírat, kvůli čemu nenechal autor na Nagyové nit suchou?

Za prvé: Kdysi začínala jako mzdová účetní. To stačí i pro titulní stranu Reflexu k efektní zkratce, že prodavačka z Chodova řídí zemi. Za druhé: Nečas ji vyzdvihl do vysoké politiky a dává jí vydělat. Za třetí: Nagyová si doplnila formální vzdělání na UJAK. Za čtvrté: Nagyová je loajální k Nečasovi a on zase k ní. Takže z toho má plynout, že spolu něco mají. Za páté: Nagyová má vliv. A na jednotlivé body se Štěpánek zkusil podívat z jiného zorného úhlu.

Celý text P. Štěpánka ZDE

Prezident Reagan začínal jako herec béčkových filmů

U prvního bodu se mediální odborník pozastavuje nad tím, co je na tom špatného, že se někdo vypracuje a chopí se příležitosti. „Úplně stejný příběh v podání nějakého ženského magazínu by zněl: jak se šikovná holka z Chodova vypracovala až do nejvyšších pater politiky a co všechno kvůli tomu musela obětovat. Nejlepší americký prezident druhé poloviny 20. století byl původně herec béčkových filmů. Kdyby Holec napsal, že Ameriku řídil druhořadý komediant, bude za blbce,“ konstatuje Štěpánek.

K druhému bodu pak poznamenává, že tak to přece na světě chodí, že vám někdo dá příležitost, že vám otevře dveře, že vám pomůže. Pak už je to jen na vás. Opět spíše pozitivum. „A vysoké odměny? Ano, tady je problém. Jenže nikoli Nagyové, nýbrž zhovadilého tabulkového systému. Pak to kdekdo, nejen Nečas, musí dohánět odměnami. Ono totiž vážně není normální, že tabulkový plat šéfa premiérova kabinetu je něco přes třicet tisíc,“ tvrdí mediální odborník.

Poťouchlé naznačování vztahu je na pár facek

Pokud je Univerzita J. A. Komenského tak strašná škola, jak plyne z třetího bodu, měl by na ni Reflex poštvat akreditační politoložku Dvořákovou, ne se za to trefovat do Nagyové. „Ta udělala jen to, co tisíce jiných, kteří si ´na stará kolena´ potřebují doplnit formální vzdělání. Opět spíše pozitivum,“ domnívá se Štěpánek.

To, co se schovává pod čtvrtým okruhem, považuje za mimořádně hnusnou podpásovku. „Pokud kdokoli odhalí, že premiér udržuje intimní vztah s ředitelkou své kanceláře, nechť to nemilosrdně zveřejní. Poťouchlé lechtivé naznačování je na pár facek a daleko víc než o Nagyové či Nečasovi to vypovídá o samotném autorovi,“ považuje Štěpánek za správné, že Nagyová je loajální k Nečasovi a on zase k ní.

Šéfka premiérova kabinetu bez vlivu ani být nemůže

Za samozřejmé rovněž považuje to, co je Nagyové vyčítáno v pátém bodě, tedy že má vliv na okolní svět i na svého šéfa. „Ano, ředitel premiérova kabinetu slouží jako filtr a každého k předsedovi vlády nepustí. Ano, premiérův nejbližší člověk občas musí jednat i s podezřelými osobami. I takové persony se ve světě vysoké politiky a velkého byznysu pohybují. Tak to prostě je. Nebo je to snad kdekoli jinde jinak? Ideály jsou jedna věc, realita druhá,“ uvádí Štěpánek závěrem, že článek nic neodhalil, jen vede k zamyšlení, kdo je jeho zástupným cílem a kdo skutečným.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…