Uhl k letišti Václava Havla: A proč ne letiště „mafiánského kapitalismu“?

12.01.2012 10:22

Dojde nakonec k přejmenování Letiště Praha? Stane se z něj Letiště Václava Havla? Jedním z těch, kteří jsou jednoznačně proti tomuto nápadu je známý občanský aktivista Petr Uhl. Havlovo jméno by totiž zaštiťovalo systém, který sám prezident mnohdy kritizoval. Možná by bylo lepší pojmenovat letiště po mafiánském kapitalismu, míní Uhl.

Uhl k letišti Václava Havla:  A proč ne letiště „mafiánského kapitalismu“?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Debata o přejmenování pražského letiště na Letiště Václava Havla nabírá na obrátkách. Petici režiséra Fero Feniče podepsalo přes 80 tisíc lidí. Vláda se bude otázkou přejmenování brány do Česka zabývat na jaře. Ne každý občan je však příznivcem tohoto přejmenování. Mezi jednoznačné odpůrce se řadí i aktivista Petr Uhl, který v dnešním komentáři pro deník Právo navrhuje přejmenovat letiště např. na Letiště „mafiánského kapitalismu.“

Havel byl odpůrcem dnešních nešvarů, ale i jejich symbolem

Uhl na prvním místě upozorňuje na to, že prezident Havel létání nesnášel. A nesnášel ho tím víc, čím víc byl nucen létat. Přejmenování letiště by si navíc někteří lidé mohli vykládat tak, že Havel zaštiťuje onen zvláštní druh demokracie, který v Česku funguje. Jenže první polistopadový prezident se proti mnoha jevům této demokracie vymezoval.

„Myslím, že Fenič a pražská rada chtějí, aby jméno Václava Havla symbolizovalo politické zřízení, jež se v zemi vytvořilo. Potíž je v tom, že Havel ho nejen symbolizoval, ale často se proti jeho některým jevům kriticky vymezoval. Co takhle název letiště „mafiánského kapitalismu?“ ptá se Uhl.  



Aktivista mezi jiným tvrdí, že Havel nikdy nehrál roli vůdce a to ani v dobách disentu. Navzdory tomu, co se o něm v posledních týdnech píše, ho lze podle Uhla označit spíše za sjednotitele, což nelze s vůdcem zaměňovat. Nakonec dodává, že letiště začasté nesou jména známých vojáků, což Havel jistě nepředstavuje. Uhl svůj komentář uzavírá poukazem na to, že velikost člověka neurčuje to, zda o něm vyjde nějaký zákon, což Uhl považuje spíše za škodlivé, nebo jestli se po něm jmenuje letiště.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…