Ukažme politikům, že je tady nechceme! Chystá se protestní pochod zemí

16.02.2014 12:35

JINÝMA OČIMA V hlavách několika desítek lidí nespokojenců už nyní klíčí nemalé plány na jaro. A to ne jen tak ledajaké. Od května chystají takzvaný protestní pochod Bohemia. Sami o sobě říkají, že se ‚přestali bát mluvit, přestali bát naslouchat i se přestali bát vyjít z izolace a vlastního vsugerovaného omezení.

Ukažme politikům, že je tady nechceme! Chystá se protestní pochod zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktéři Holešovské výzvy dali výpověď vládě ČR. Ovšem bez svého lídra Slávka Popelky, který byl zadržen policií

Pochod Bohemia vznikl v hlavách několika naštvaných lidí z celé České republiky. „Nechceme jen nadávat po hospodách, ale máme zájem konečně řešit budoucnost naší země,“ uvádí na svých webových stránkách úvodem. Nutno dodat, že mají jak svůj znak (viz obrázek), tak od loňského listopadu také svůj Hymnus. Kolik lidí je aktivním fanouškem budoucího protestu, zatím jisté není, pokud by se dalo vycházet ze sociální sítě, tak by šlo o pouhé necelé dvě stovky lidí. Navíc – podle příspěvků je jasné, že iniciativa měla chuť prosadit se již vloni, což se z nějakého důvodu zřejmě nepodařilo. Jak budou plány organizátorů úspěšné letos, ukáže až jaro. Nicméně jasné je jedno: organizátoři mají velké ambice. Byť s řadou otazníků a možná i varovných znaků.

 

Zdroj: Facebook (Popis znaku tam říká, že zelená barva znázorňuje krásnou přírodu, kterou pochod Bohemia půjde,
stopy od zdola na horu znamenají, že se pochoduje pro právo na budoucnost a § znamená, že zákony musejí být jasné a platné pro všechny stejně).

Jak už bylo zmíněno, považují se za lidi, kteří se rozhodli přestat bát mluvit, naslouchat i vyjít z izolace.

„Náš společný cíl je, že už nechceme, aby v Česku vládla politická mafie a samozvaná šlechta. Nechceme žít ve světě, kde je normální křivda, nespravedlnost, ústrk a sobectví. Začněme u sebe. Nelze totiž zastavit myšlenku, jejíž čas právě nastal,“ lze si přečíst poměrně vznosná slova k tomu, co se za akcí pochod Bohemia skrývá.

Co pochod Bohemia je a o co mu jde?

Vzhledem k tomu, že to stále není mnoho, pak je jistě na místě doplnit také fakt, že pochod Bohemia je, podle slov autorů nápadu, ‚český národní projekt, sloužící k sjednocení českého lidu proti samozvané politické šlechtě. Jde mu především o to, aby se na všech jeho trasách provozovaly veřejné slovanské sněmy a tím se národ začal jednotit‘.

Ovšem organizátoři zdůrazňují ještě další fakta. Jako to, že během plánovaného protestního pochodu se nebudou propagovat žádné politické strany či ideologie. „Tudíž předpokládáme, že nebudeme pro některé zájmové skupiny moc populární a pokusí se nás nějakým způsobem špinit, hanit a ponižovat. To nám obyčejným lidem však posílí natolik sebevědomí, že se všichni sjednotíme a potáhneme za jeden provaz,“ domnívají se dle vyjádření na svém webu.

Štafetový protest?

Pochod by měl podle nich být uskutečněný formou štafety, kde se po určitých dnech vystřídají i vedoucí tras. Vedoucím trasy může být každý, kdo bude schopen koordinovat ‚slovanské sněmy‘ (skupiny lidí z celých Čech a Moravy, které jsou již nyní pracovně nazývány podle místa, z kterého by měly vyjít, například Husité, Hraničáři, Severáci, Hanáci) a vést pochod po trase směr Praha. K pochodu se prý bude moci připojit každý občan ČR kdekoliv na trasách, které jsou uvedeny na webu pochodu Bohemia.

A kdy že by měl tento protest vypuknout? Na webových stránkách i na stejnojmenném facebookovém profilu se lze dočíst, že pochod Bohemia bude spuštěn 1. května v Ostravě. Pokračovat by měl v Olomouci 4. května, dále na hraničním přechodu Železná 9. května, v Brně 11. května, v Českém Krumlově 12. května… Postupně se mají údajně přidávat také ostatní města a obce dle uvedených map na webu.

Radikálně: Oko za oko, zub za zub, kdo nepracuje, ať nejí...

Lidem, kteří se chtějí pochodu zúčastnit, je pak určena výzva. Varuje mimo jiné před tím, že společnost nyní nefunguje na základních principech typu: kdo nepracuje, ať nejí - oko za oko/ zub za zub - že se vyplácí být slušným a že se nebude tleskat zlodějům - že nikdo nebude parazitovat na práci druhého. Je proto chybou, že nikdo nevyvíjí vnitřní a hlavně vnější politický, ekonomický a ani fyzický nátlak na slušné lidi naší vlasti, aby pak mohli být hrdí na společnost, ve které chtějí žít.

Podle uvedených principů se může zdát, že výzva je dílem radikálů. Jistou nápovědou však může být možná to, že mezi fanoušky stránek lze mimo jiné najít například jméno Slávka Popelky, či mladého muže, který byl jedním z organizátorů akcí hnutí Occupy Prague a Czech. Poté, co se však ParlamentníListy.cz pídily dále, jméno jednoho konkrétního organizátora našly.

Jeden z hlavních organizátorů a autorů myšlenky "takzvaných potulných sněmů" (jak přezdívá též myšlence Pochodu Bohemia) Radoslav Janás redakci pak ve své reakci zdůraznil, že za akcí rozhodně nestojí žádná politická strana či ideologické hnutí. Odmítl tím i případné pochybnosti o radikalismu.

„Na našem webu je vše jasně popsáno. Ale pokud by se někdo zajímal o to, kdo jsem třeba já, pokud jsem hlavním koordinátorem akce, představil bych se asi takhle: Pořádal jsem nebo koordinoval několik desítek demonstrací a protestních akcí, které se vryly do podvědomí české veřejnosti. Většinou šlo o protesty ekologické a politické,“ uvedl.

(Např. koordinace a strategie blokády v NP Šumava 2011, Occupy Czech 2012, Protestní akce Holešovské výzvy, Occupy Vyšehrad, Vlašovkyáda 2012). „Právě na Occupy Prague a Vyšehrad jsme se s aktivisty dohodli na společném projektu kočovných sněmů. Jelikož se ale nikdo neměl k realizaci tohoto projektu, tak jsem se toho ujal osobně a vytvořil postupně daný koncept,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz ještě Janás.

Ať národ zlatých ručiček otevře oči

Výzva k protestu ale výše uvedenými větami nekončí. Je poměrně obsáhlá a pokračuje v podobném duchu: „Otevřeme oči - řekněme si, že už toho bylo dost - buďme hrdí na to, že jsme národ zlatých ručiček a chytrých hlav, že nepotřebujeme od nikoho radit ani ‚pomáhat‘. Pojďme konečně udělat něco pro budoucnost svých dětí - ať se nemusíme stydět, v jakém stavu jsme jim předali naši rodnou vlast.“

Vedle radikálních prvků výzvy lze pak pozorovat ovšem i snahy o jistou anarchii. Jak jinak si totiž vysvětlit slova: Jménem všech organizací, sdružení a občanských iniciativ prosíme - sjednoťme se a ukažme politikům, že je tady nechceme - že si dovedeme zodpovědně rozhodovat o osudu své země a především o budoucnosti našich dětí – sami?

Dojem snahy o anarchii však zmírňuje návrh na společné rozhodování ve všelidovém referendu o dalším osudu vlasti, o budoucnosti našich dětí, o důstojném stáří našich seniorů. Ostatně návrhy referenda se objevují v souvislosti s pochodem Bohemia hned několikrát.

Lid si musí tvořit reprezentaci zdola, aby zas neostrouhal - mají jasno organizátoři

„Nemyslíme si, že by nás, řadové občany, měli v těchto snahách zastupovat náhle prozřevší establishmentoví politici nebo ekonomičtí oligarchové, tak pěkně žonglující se slogany a požadavky těchto dnů. Nevěříme těmto demagogům. Sledují své cíle a my jim je máme pomoci prosadit. Lid si musí vytvořit zdola svou vlastní, autentickou reprezentaci, jinak zase ostrouhá,“ informují autoři myšlenky všechny, které chtějí získat na svoji stranu.

I když jde o uzavřenou skupinu na facebooku, některé diskusní příspěvky správci webové stránky zveřejnili všem.

Vidle a lopaty?

„Nemůžeme si vzít na ně i vidle a lopaty?“ ptá se například diskutující Radek Janas. A jeho dotaz pokračuje dál.

„Chci se zeptat, jestli by nebylo více pochodů, aby se prošli I vesnice a zapojilo se tak více lidí. Myslím si, že by mnoho lidí vyšlo, kdyby viděli, že to je doopravdy a že se žene na Prahu dav naštvaných lidí, ať už z jakéhokoliv koutu ČR... Možná jestli by nebylo úplně nejlepší udělat pochody pro lidi, kteří by se nemohli dostavit jinak a jen přes facebook (chce to ale obrovskou popularitu), rozhlásit, kdy vyjdou odkud pochody a ostatní ať se dostaví v určený den a hodinu. Chce to opravdu masu lidí, jinak to opět nikam nepovede. Ale když lidi uvidí, že jdou jejich sousedi a přátelé, tak se přidají také,“ domnívá se diskutující se jménem Janas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …