Umělec Jan Kraus vyplísnil Zemana. Napsal o výprasku

24.04.2013 8:12

Známý moderátor Jan Kraus si na svém webu Krausmagazín podal prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho výroku o sudetských Němcích v rozhovoru pro rakouskou agenturu APA.

Umělec Jan Kraus vyplísnil Zemana. Napsal o výprasku
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman během návštěvy Bratislavy

Anketa

Dělá Miloš Zeman svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 15285 lidí

Prezident se distancoval od principu kolektivní viny, ale konstatoval, že "člověk by neměl zapomínat, že devadesát procent sudetských Němců hlasovalo pro pomahače Hitlera". "Oceňuji, že zbývajících deset procent - socialisté, komunisté a další - bylo proti Hitlerovi. Benešovy dekrety neobsahují princip kolektivní viny, protože odhadovaných deset procent bylo vyjmuto z odsunu," cituje Zemana server iDnes.cz.

Ačkoli Zeman v rozhovoru pro agenturu APA odsoudil vyhánění Němců, dále uvedl: "Když občan nějaké země kolaboruje se zemí, jež jeho stát okupuje, tak je vyhánění mírnější trest než například trest smrti." K tomu navíc dodal, že ve vězení měl skončit ten, kdo kolaboroval se sovětskými okupanty po 1968 v Československu.

Tak vyženeme komunisty...

Umělec Jan Kraus v tom vidí paralelu s komunistickým režimem. "Tak bychom mohli podle této úvahy přátelsky vyhnat všechny komunisty ze země - spolupracovali a pomáhali nepřátelské mocnosti - místo abychom je popravovali," reagoval na svých stránkách Krausmagazín.

"Ti, co byli v KSČ jen krátce, jako např. Miloš Zeman Zemanovič, by dostali pouze zdvořilostní, kamarádský výprask," dodává s ironií sobě vlastní moderátor.

Proti Zemanovým názorům se podle APA postavil nejvyšší představitel sudetských Němců v Rakousku Gerhard Zeihsel, podle něhož jsou pokusy "rozdělovat sudetské Němce na 'dobré' a na 'zlé' zcela mimo".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…