Únik z domácí politiky. Klaus raději mluvil o světovládě

29.10.2010 14:12

V projevu prezidenta Klause u příležitosti státního svátku postrádá komentátor Týden.cz Martin Fendrych slova o naší zemi. Místo nich však znělo varování před světovládou.

Únik z domácí politiky. Klaus raději mluvil o světovládě

V den výročí založení republiky prezident Václav Klaus při slavnosti na Hradě nejen předával vyznamenání, ale přednesl i projev, který však byl podle komentáře Martina Fendrycha pro Týden.cz jen únikem z domácí politiky. „Klaus se ale už léta jen málo vyjadřuje o tom, co se děje v jeho zemi, čemu to vládne," tvrdí Fendrych.

První fáze projevu prezidenta se dá shrnout do jedné z jeho vět: „Důvod k jistému, byť velmi opatrnému optimismu, existuje." Klaus je zřejmě spokojen, že vláda má 118 poslanců. „O skutečném obsahu vládnutí nehovoří. O stavu české justice, o reálné možnosti dovolat se u nás práva, o síle jednotlivých občanů. Ani slovo," všímá si Fendrych.

EU nás už neohrožuje, její slabiny odhalila finanční krize

Ve druhé fázi projevu si hlava státu klade otázku, zda má stát vůbec ještě nějaký smysl. Protože je však prezident národovec, odpověď je jasná. „Patřilo sem i Klausovo konstatování, že jím odmítaná integrující se EU už nás neohrožuje; její slabiny prý odhalila světová finanční krize, už je zná každý. Až si to přečte chudák José Manuel Durao Barroso, skočí v Bruselu z okna," přichází komentátor s ironií.

V závěrečné části upozornil prezident na to, že hrozba EU je za námi, leč vyvstala další, horší. „Hrozba světovlády. Známe to z bondovek, James Bond neustále bojuje proti nějaké té světovládě. Jeho roli teď přebírá Klaus, Václav Klaus," uvádí Fendrych s tím, že vůbec nelze tušit, čím nám Klaus hrozí, o čem to mluvil.

Domácí svinstva nevypadají ve světle světovlády tak důležitá

Podle komentátora prezident rád mluví o strašáku globálního oteplování, o byrokracii a nesvobodě Evropské unie. „To je vděčnější než popisovat, jak se u nás krade, jak ty tunely nikdo nevyšetřuje, jak pevné jsou všelijaké místní mafie, jak byznys požírá politiku. Proti tomu je hrozba světovlády opravdová úleva. Domácí svinstva najednou nevypadají tak důležitá, Klaus bojuje s jiným kalibrem nepřítele," uzavírá s tím, že příště možná dojde i na hvězdné války.

K věci:

Klaus: Projev prezidenta republiky k 28. říjnu 2010 o smyslu našeho státu 

Klaus v projevu: Světovláda nás připraví o svobodu i občanství 

Škromach: Klaus je hlavou malé země. Jeho projev nezní jako Obamův 

Foto: repro ct

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …