Úřednické vládě věří třikrát víc lidí než Topolánkově kabinetu

08.07.2009 17:10

Překlenovací vláda Jana Fischera v červnu získala důvěru 55 procent české veřejnosti. Je to téměř třikrát víc, než kolik věřilo v dubnu vládě Mirka Topolánka. Výsledky přineslo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Úřednické vládě věří třikrát víc lidí než Topolánkově kabinetu

Fischerova vláda je nejdůvěryhodnější od září 2008. Vláda v demisi, kterou vedl Mirek Topolánek, získala pouhých 20 procent. Nejlepší obraz má v očích veřejnosti prezident republiky Václav Klaus s červnovými 66 procenty, od května si polepšil o pět procentních bodů.

Jako obvykle lidé věří obecním a krajským zastupitelstvům. Ty získaly 64 a 46 procent. V porovnání s minulými průzkumy se jejich výsledky nijak dramaticky nezměnily.

Osmadvacet procent dotázaných věří Senátu, o tři procenta méně poslanecké sněmovně. Obě komory parlamentu si tak polepšily, konkrétně o čtyři a šest procent. Největší důvěře veřejnosti se těší ombudsman s 65 procenty. Za ním se umístil s 52 procenty Ústavní soud, který si tak pohoršil o sedm procent. NKÚ věří 44 procent, což je nejméně od roku 2003, přičemž jen v červenci došlo k poklesu o 14 procent. Způsobila to kauza šéfa úřadu Františka Dohnala, který čelí kritice pro špatné hospodaření. Poslanci Dohnalovi mimo jiné vyčítají to, že si nechal proplácet dva byty, přitom nárok má jen na jeden. Všichni aktéři kauzy už podali trestní oznámení.

Spokojených se současnou politikou je pouhých 12 procent lidí, naopak nespokojených 59 procentních bodů. Zhruba čtvrtina Čechů není ani spokojená, ani nespokojená. Oproti květnu jsou výsledky téměř shodné.

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo 12 procent lidí a nespokojenost 59 procent. Zhruba čtvrtina Čechů uvedla, že není spokojena, ani nespokojena. Oproti květnu se výsledky zásadně nezměnily.

Foto: vlada.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …