Útoky proti Miloši Zemanovi? Jen argumentační chudoba, hodnotí Hönig

09.08.2012 19:52

Napadání, že jsou ve Straně práv občanů – Zemanovci (SPOZ) lidé, kteří trpí nostalgií po opoziční smlouvě nebo, že jde o stranu jednoho muže, svědčí podle místopředsedy strany Vladimíra Höniga o tom, že některým politikům či politologům chybí argumenty.

Útoky proti Miloši Zemanovi? Jen argumentační chudoba, hodnotí Hönig
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman, koláž

Reagoval tak pro ParlamentníListy.cz na článek politologa Jiřího Peheho „Zemanovci“, který uveřejnil internetový portál Referendum.

„Stačí se přece podívat na kandidátky nejen do parlamentních, ale i do komunálních voleb v roce 2010,“ říká Hönig. „Je na nich řada mladých lidí, kteří ani s ČSSD neměli nic společného“ konstatuje. Jak dodává, SPOZ je strana, která jde napříč generacemi. Je to podle něj dáno vnímáním reality, že ani česká veřejnost není složená jen z mladých nebo jen ze starších.

„To samozřejmě nic nemění na tom, že si Miloše Zemana skutečně vážíme a jsme přesvědčeni o jeho nesporných kvalitách pro úřad hlavy státu,“ konstatuje Hönig. Ani tak to ale prý není jediná osobnost ve straně.

Autorům výpadů proti Zemanovi chybí argumenty i znalosti úřadu

„Mohu to doložit i z osobní zkušenosti. V roce 2010 jsem se stal místopředsedou strany a předsedou pražské organizace. Bylo mi 27 let,“ říká Vladimír Hönig, pedagog na České zemědělské universitě v Praze. Připomněl, že tehdy byl zvolen předsedou Miloš Zeman. „Všichni místopředsedové ale byli mladí,“ dodává.

Když si však přečetl současné itanie nad tím, že Miloš Zeman má vytvořit na Hradě mocenské centrum, jako to prý udělal Václav Klaus, nebo hořekování nad opoziční smlouvou, skutečně ho to přesvědčuje o tom, že autorovi zoufale chybí argumenty.

„Tady prostě někomu není nejspíš jasné, co s sebou nese prezidentský úřad,“ směje se Honig.

Protikandidáti zatím jen vykřikují populistická hesla

Místopředseda Zemanovců připomněl i výroky jiného prezidentského kandidáta, Jana Fischera vůči Miloši Zemanovi, které znějí v duchu: „Chcete opravdovou změnu, nebo návrat k opoziční smlouvě?“.

„Vždyť je to k smíchu,“ komentuje výrok Hönig. To prý svědčí jen o tom, že budoucí kandidát na prezidentský úřad nemá ponětí o prezidentských pravomocích a vypouští jen populistická hesla. „Opoziční smlouvu tehdy dojednali předsedové dvou nejsilnějších politických subjektů vzešlých z voleb,“ připomíná Hönig.

„Stejný pocit mám z Jiřího Dienstbiera, kterého jsem dnes několikrát viděl na billboardu, kde říká lidem, že „společně budeme bojovat proti korupci“. Jak chce jako prezident bojovat proti korupci?,“ rozčiluje se místopředseda Zemanovců. Podle Höniga je to jen další ukázka neznalosti prezidentských pravomocí a balamutění lidí. „Copak se s nimi ti kandidáti ani neseznámili, aby věděli, jaké má prezident možnosti a co mohou lidem slibovat?,“ kritizuje protikandidáty Hönig.

Zeman ví, co může lidem nabídnout

Zároveň Vladimír Hönig připomněl, že Miloš Zeman nepotřebuje lidi klamat. „On ty pravomoci skutečně zná a ví, co může, a co nemůže lidem nabídnout,“ dodal. Kromě toho, v případě slova „změna“ jde podle místopředsedy SPOZ o heslo, které už je příliš ohrané. Zejména v souvislosti s volbou prezidenta pak působí nepříliš věrohodně. „Ostatně, zatím všechny slibované změny vedly spíš k horšímu,“ dodává.

"Pokud jde o nářky nad návratem opoziční smlouvě, tak i tento argument je k smíchu," konstatuje místopředseda pro ParlamentníListy.cz..

Za prvé je totiž podle něj úřad prezidenta o něčem docela jiném. „Ale připomeňme si raději, že doba vlády Miloše Zemana, v době opoziční smlouvy, byla nejstabilnějším obdobím našeho polistopadového života,“ dodává Vladimír Hönig.

Nejsme stranou jednoho muže, osobnosti vytvořily tuto stranu

Vladimír Hönig nesouhlasí ani s Peheho výrokem, že je SPOZ stranou jednoho muže. „Byl jsem u toho, když ta strana vznikala,“ vzpomíná. „Byl jsem proto i svědkem, jak vznikaly struktury strany i její orgány,“ uvedl dále Hönig. Jak připomněl, strana vznikala od jednotlivých místních organizací. „Byl jsem u toho, když vznikal program strany a vytvářely se pracovní odborné komise a podílela se na tom řada skvělých lidí a odborníků,“ doplnil. Takto podle něj rozhodně nevypadá strana jednoho muže. „Máme celou řadu osobností, které mohou důstojně reprezentovat stranu,“ pokračoval Hönig.

Jak ještě uvedl, příčiny tohoto a podobných útoků budou nejspíš jinde. Jednou z nich je podle Höniga zjištění protikandidátů, že je Miloš Zeman mimořádně silný soupeř. Stranou místopředsedovy kritiky ale nezůstaly ani sdělovací prostředky.

„Řekl bych, nám ve straně nechybí osobnosti. Většina médií ale potřebuje skandály a lidi, kteří jsou součástí nějakých skandálů, včetně korupčních. Tak ty tedy opravdu nemáme,“ říká místopředseda Hönig.

Miloš Zeman je ve skvělé kondici, kritika není na místě

Pokud jde o zdravotní stav Miloše Zemana, je Vladimír Hönig bez obav. „Navíc, sám náš pan čestný předseda řekl, že po úspěšně prodělané operaci očí je naprosto zdráv, na zlost svým nepřátelům,“ směje se Hönig. Připomněl navíc, že dobré svědectví Zemanova zdravotního stavu poskytuje také bulvár, který tu zachytí Miloše Zemana tu na kole, tu na člunu. „Cítí se opravdu dobře a odhodlaně,“ ujišťuje Vladimír Hönig.

„Zdá se, že souboj začal, ale jsem z jeho formy poněkud zklamaný,“ říká místopředseda SPOZ.

Čekal by prý ucelenější představu kandidátů o tom, co chtějí lidem nabídnout. Zatím jsou to spíš buď plané sliby, nebo výpady proti Zemanovi.

„Ještě jsme pořádně nezačali, ale někomu už zřejmě nyní chybějí argumenty,“ krčí rameny Hönig. Jak říká, Miloš Zeman je naprosto čistý, člověk, který není spojen s žádnými korupčními skandály nebo s čímkoliv, co by jakýmkoli způsobem poškozovalo důstojnost země nebo našich občanů.

„O to přece v úřadu prezidenta jde, ale právě to je možná trnem v oku a důvodem k podobným výpadům proti němu. Miloš Zeman je zcela jednoznačně osobnost, se schopností důstojně reprezentovat stát i lidi,“ říká na závěr místopředseda SPOZ Vladimír Hönig.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…