Už to začalo: Přišel o dávky, zdemoloval úřad práce. Prý bude hůř

23.12.2011 15:51

Na mosteckém úřadu práce zničil nezaměstnaný majetek na úřadu práce za 70 tisíc korun. Pracovnice úřadu mu totiž nechtěla vyplatit dávku, na kterou prý neměl nárok. Nejde ale o jediný případ násilí kvůli dávkám.

Už to začalo: Přišel o dávky, zdemoloval úřad práce. Prý bude hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Poté, co zaměstnankyně úřadu práce v Mostě odmítla přiznat dvaapadesátiletému muži dávky, zdemoloval jí kancelář. Není to přitom první případ podobné agrese, jiné pracovnice na úřadech vypovídají podobně. Obávají se navíc nového roku, kdy začne platit zákon, podle kterého dávky nedostanou ti, kteří si po dvou měsících nenajdou zaměstnání a nebudou vykonávat veřejně prospěšné práce.

V Mostě muž nedostal dávky proto, že mu je úřednice odmítla vydat. Neměl na ně prý nárok. "Vyžadoval výplatu sociální dávky. Poté, co mu pracovnice nevyšla vstříc, házel vším, co mu přišlo pod ruku," uvedla pro iDnes.cz mluvčí mosteckých strážníků Ilona Kozlová.

"Celá situace ho rozlítila natolik, že jí začal vulgárně nadávat. To však byl jenom začátek. Než se úřednice nadála, dal se do demolování vybavení kanceláře," potvrdila tuto verzi policejní mluvčí Alena Bartošová.

Úřednice sice stiskla nouzové tlačítko, kterým se přivolají strážníci, do té doby ale dotyčný stihl zničit majetek za 70 tisíc korun. Nešlo ale jen o technické vybavení, naštvaný muž ničil i pouhé květináče. Po příchodu strážníků byl dotyčný spoután a předán hlídce policie. Nyní je vyšetřován kvůli výtržnictví.

Kvůli rostoucí agresivitě žadatelů o dávky byly například mostecké pracovnice na úřadu práce vycvičeny v kurzech sebeobrany. Podobnou praxi potvrzují i úřednice z Prahy. „Vždyť je to o strach, zeptejte se na sociálce, děvčata vám řeknou, kolikrát je ti „nepřizpůsobiví“ napadli,“ řekla před několika dny ParlamentnímListům.cz pražská pracovnice.

Úřednice se bojí hlavně příchodu nového roku. Na dávky totiž pravděpodobně bude mít nárok ještě méně lidí. Nezaměstnaní si totiž budou muset najít novou práci do dvou měsíců od svého propuštění. Pokud tak neučiní, musí nastoupit na veřejně prospěšné práce. Pokud ani tak neučiní, nebudou mít nárok na klasické dávky a dostanou pouze životní minimum.

„„Od 1. ledna 2012 se sjednocuje proces výplaty nepojistných dávek sociální ochrany. Rozhodování a administrace těchto dávek je k tomuto datu prováděno jediným orgánem, kterým je Úřad práce ČR,“ stojí na oficiálních stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí jako další novinka.

„No je to opravdu skvělé,“ dodala pro ParlamentníListy.cz úřednice z pražské pobočky úřadu práce. Jenom její běžná agenda sestává z 650 lidí, kteří jsou bez práce. „Teď už posíláme lidi na poštu, ale co bude od Nového roku, si vůbec neumím představit,“ lamentuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká, Pavlína Nouzová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…