Uznávaný právník popisuje mafii, která ovládá stát

07.08.2012 4:25

Stát selhává ve svých základních funkcích, říká pro ParlamentníListy.cz člen výboru iniciativy Veřejnost proti korupci, advokát Milan Hulík, který kandiduje v podzimních volbách do Senátu za podpory strany Ano 2011 podnikatele Andreje Babiše.

Uznávaný právník popisuje mafii, která ovládá stát
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

„Selhává proto, že se vedení státu propojilo s mafií. Když se ministři, primátor hlavního města a další významní činitelé spojí s kmotry, hrozí nebezpečí, že mafie stát ovládne. Už dnes nejde zjistit, o čem rozhodují ústavní činitelé pod vlivem mafie, nebo mafiáni sami,“ varuje pro server ParlamentníListy.cz známý advokát.

Nejsou to lobbisté, ale obyčejní zloději

Odmítá označovat kmotry za lobbisty, jak jsou často uváděni v tisku. „Nejsou to žádní lobbisté, jejichž činnost je omezena zákonem, ale prachobyčejní zloději. A situace dospěla tak daleko, že si z nás dělají legraci. Dalík vypráví, že šel po ulici a zahlédl, jak v restauraci probíhá nějaké jednání o Pandurech, tak si k tomu přisedl jako zástupce veřejnosti. A to nám naservíroval,“ rozčiluje se právník nad drzostí Marka Dalíka, bývalého poradce a přítele tehdejšího premiéra ODS Mirka Topolánka, který za dobu vládnutí Topolánka zázračně zbohatl.

Dno neexistuje, propadáme se stále hlouběji

Dnešní situaci považuje za kritickou. „Už není možné mluvit o dnu, protože o tom jsem mluvil mnohokrát, a zdá se, že dno neexistuje, protože se propadáme stále hlouběji. A dovedu si představit, že to bude ještě horší,“ dodává. Poukazuje přitom na poslední kauzu bývalého středočeského hejtmana a exposlance ČSSD Davida Ratha, který ve sněmovně hřímal směrem k členům vlády: „Pane ministře, vy jste pijavice přisátá na veřejných prostředcích“ a pak se ukázalo, že si nosil domů miliony korupčních korun za veřejné zakázky ve středních Čechách.

Až půjde Gross do tepláků, uvěřím v systémovou změnu

Právník ocenil statečnost policistů, kteří dopadli Ratha jen proto, že věc nenahlásili svým nadřízeným. „Kdyby to udělali, tak by šetření skončilo jako všechny jiné kauzy. To byla partyzánská akce,“ říká. Nemyslí si, že by šlo o změnu systému v práci policie. „Nejsem přesvědčen, že se ten systém změnil. Prostě vyšetřovatelé v případu Davida Ratha o svém vyšetřování nikomu neřekli. Až budu vidět úspěšně ukončené další kauzy, až půjde Gross do tepláků, tak budu věřit, že jde o systémovou změnu,“ připomněl Hulík další případ expremiéra ČSSD Stanislava Grosse, který po odchodu z politiky najednou získal téměř sto milionů korun za prodej akcií. „Všichni víme, jak to bylo. To nejsou peníze z prodeje akcií, jsou to korupční peníze. Kdyby se tomu policie jen trochu věnovala, jsem přesvědčen, že to musí prokázat, jde o naprosto průhledné hry. Jen to chce schopnou a odvážnou policii,“ míní. Když dřív nějakou citlivou kauzu, v níž figurovali politici nebo jiné mocné a vlivné osoby, někdo z policistů začal vyšetřovat, nadřízení mu případ odňali a zastavili vyšetřování. „Policista pak často od policie odešel. Takových případů byly desítky a desítky,“ konstatuje právník pro ParlamentníListy.cz.

I staré kauzy je možné vyšetřit

Na rozdíl od řady skeptiků si doktor Hulík nemyslí, že by staré kauzy už nebylo možné pořádně vyšetřit a potrestat. „Proč by to nebylo možné?“ diví se tvrzení některých policistů, novinářů i politiků. „Naopak jsem přesvědčen, že až začnou orgány trestního řízení fungovat, tak se vyšetří i Gross, Dalík, Topolánek, Řebíček i jiné kauzy. „Takovou trestnou činnost, kdy hýbáte miliardami a stamiliony, není možné dělat jako osamocený vlk. Většinou je do ní zapojeno mnohem víc lidí,“ vysvětluje, že v řetězci lidí se pak vždycky nějaký slabý článek najde. A poukazuje na kauzu Davida Ratha, kde spoluobviněná Kateřina Pancová už začíná mluvit proti Rathovi nebo proti svému partnerovi Petru Kottovi.

Stačí se zeptat: kde jste na to vzali?

„Vždyť je to strašně jednoduché,“ konstatuje, „policie řekne, pane Dalíku, máte majetek v takové a takové hodnotě, ale máte firmičku, která nemá zaměstnance a vykazuje minimální příjem. Kde jste na to vzal?“ Právník dodává, že samozřejmě většinu nemovitostí nemají kmotři napsanou na sebe. „Ale nikdo nebude psát nemovitosti na cizí lidi, půjde o okruh jejich známých. Stačí vyzvat lidi, na jejichž jméno jsou nemovitosti uvedeny, aby doložili příjmy, na jejichž základě si je pořídili,“ popisuje jednoduchý postup advokát Hulík. Prý vůbec nevadí, že neexistuje v českém zákonodárství norma o prokazování původu majetku. „Podle paragrafu 158 trestního řádu se může policie každého dotázat na věci, které mohou souviset s trestným činem. Takže jim stačí říci: pane Palasi, máte penzion za 40 až 50 milionů, s manželkou jste měli takové příjmy, kde jste na pořízení penzionu vzali peníze?“, připomíná další případ hejtmana Moravskoslezského kraje za ČSSD Jaroslava Palase.

Společnost je založena na podvodu

Společnost je podle Milana Hulíka založena na podvodu politiků. „Buď je podezřelý z korupce, nebo má falešný titul,“ poukazuje ParlamentnímListům.cz na další rozšířený problém, kdy řada politiků vystudovala vysoké školy a získala magisterské nebo doktorské tituly za velmi podezřelých okolností. „Vezměte si Ivanu Řápkovou – nemá index, novináři se jí ptali na základní věci, nic neví, ani kde v Česku sídli vrchní soudy, nepamatuje si, kdo ji zkoušel a je stále členkou a dokonce poslankyní ODS. Tu už měli dávno ze strany vyrazit,“ říká advokát. Podobně podivně podle něj vystudovali i další politici, jihomoravský hejtman za ČSSD Michal Hašek dělal doktorát někde na Slovensku, rigorózní práci Stanislava Grosse nikdo neviděl, nekvalitní a krátkou diplomovou i rigorózní práci odevzdal i poslanec ODS Marek Benda, a teď se podle Milana Hulíka ukazuje, že i titul Víta Bárty je zřejmě podvodný, protože zavřeli vedení bratislavské vysoké školy, kde ho získal, včetně vedoucího jeho práce. Právník považuje za „úplně nejhorší“, že se začalo podvádět i na akademické půdě. „To se nikdy v historii našeho státu nestalo. Fakt, že se akademičtí hodnostáři propůjčují k  podvodům, je důkazem stupně prohnilosti státu,“ prohlásil uznávaný právník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…