V Africe je nový stát, vyhlásili ho kočovní Tuaregové, sympatizující s Al-Káidou

06.04.2012 14:05

Saharská Afrika má zaděláno na další problém. Kočovný kmen Tuaregů vyhlásil vlastní stát Azavad na severu Mali. Hranice s okolními státy se ale podle Tuaregů měnit nebudou. Tuaregové využili vojenského převratu v Mali a dočasného bezvládí na severu země, aby oznámili vznik nového afrického státu. Požádali také o ochranu mezinárodní společenství. To se ale k uznání nového státu nijak nemá. Třeba proto, že mezi zakladateli je mnoho příslušníků africké odnože teroristické sítě Al-Káida nebo žoldnéřů z armády svrženého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

V Africe je nový stát, vyhlásili ho kočovní  Tuaregové, sympatizující s Al-Káidou
Foto: worldswide.com
Popisek: Africký Tuareg, ilustrační foto

Kočovný a dobře vyzbrojený berberský národ prakticky bez bojů ovládl čtyři významná města v Mali: Timbuktu, Gao, Kidal a Tessalit.  Tuaregové ale žijí i v okolních zemích a ty se obávají, že vznik státu Azavad může destabilizovat situaci v celém regionu. 


Humanitární krize


Humanitární krize na severu afrického Mali eskaluje. Kvůli nové vlně konfliktu mezi armádou a tamními povstalci z pouštního národa Tuaregů už podle OSN uteklo do sousedních států skoro padesát tisíc lidí a další desítky tisíc se přesunuly uvnitř země.


K obnovení bojů došlo minulý měsíc po dvou letech relativního klidu zbraní, patrně i v důsledku návratu tuarežských rebelů z Libye, kteří tam bojovali na straně svrženého Kaddáfího režimu. 


{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Afrika" count=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …