V Česku vypukne protest proti vládě v sobotu. V Evropě bude horko již ve středu

13.11.2012 18:01

Příliš dlouho se Evropa sjednocovala shora, v režii vlád a korporací. Je proto prý nejvyšší čas, aby se sjednotila zdola. Evropská odborová konfederace vyhlásila proto na 14. listopadu 2012 den akce a solidarity. Odborové centrály jednotlivých zemí jednají, jaké konkrétní akce zvolí, zda stávky, demonstrace nebo veřejná shromáždění. Některé již naplánovaly generální stávku, která nemusí být omezena jen na jeden den. V Česku ale bude klid.

V Česku vypukne protest proti vládě v sobotu. V Evropě bude horko již ve středu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Výročí 17. listopadu lidé využili k demonstraci proti vládě

"Ano, věděl jsem o tom, navrhoval jsem, abychom se domluvili na nějakém společném postupu s ČMKOS, ale tam padlo rozhodnutí, že do toho Česká republika nepůjde, proto jsme se v tom již dále neangažovali," přiznal ParlamentnímListům.cz předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, který zároveň působí jako viceprezident evropských federací (EFAT). Čeští odboráři tak protest, o kterém se zatím jen okrajově psalo, nepodpoří.

Šéf odborů KOVO Josef Středula však to, že by naše odbory zůstaly mimo hru, popírá a uvádí informace na pravou míru. "Čtrnáctého listopadu do toho skutečně nepůjdeme, protože již máme naplánovanou akci na sobotu 17. listopadu. Jde tedy jen o jiný termín, jinak se samozřejmě s požadavky našich evropských kolegů ztotožňujeme a podporujeme je. V sobotu však vyjádříme protest proti českým neduhům, které nám vadí, byť samozřejmě vnímáme vše v rámci nejen celoevropských, ale i globálních souvislostech," reagoval pro ParlamentníListy.cz Středula.

Zastaví přece jen Evropu ve středu generální stávka i bez nás?

Přesto se ale nabízí otázka - postaví se tedy i bez nás proti paktům vlád s bankéři a korporátními manažery celoevropská generální stávka? Zdá se, že ani v tomto případě to tak horké, jak se může někomu zdát, nebude.

Pravdou je, že naše Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na svých stránkách prohlášení EOK z 15. října nazvané „Evropa musí řešit svůj sociální dluh" alespoň zveřejnila. O dva dny později, 17. října, pak vyhlásila EOK na 14. listopad - tedy středu - den akce a solidarity na podporu Evropského sociálního paktu. To je návrh, který EOK již v červnu postavila proti Evropskému fiskálnímu paktu neboli „Smlouvě o stabilitě, koordinaci a vládnutí v hospodářské a měnové unii" přijaté evropskými vládními představiteli 2. března letošního roku.

Podle původních plánů by měl tedy tento den zahrnovat po celé Evropě demonstrace, veřejná shromáždění a podobné akce. O jejich konkrétní podobě v každé zemi měly jednat místní odborové centrály. Zatím je jisté, jak uvedl portál evropský-rozhled.eu, že generální stávka již byla bez Česka, kromě Portugalska, ohlášena ve Španělsku a v Řecku.

Odpor proti škrtům roste nejen u nás

Protestních akcí v jednotlivých evropských zemích tak rychle přibývá a odpor proti škrtům roste i za hranicemi naší země.

Postaví se ale Evropané proti společně tak, aby Evropu sjednotili zdola? To hned tak zřejmě nebude. A nejen v Česku.

Proto asi středeční datum 14. listopadu 2012 nebude představovat nařízení jednotného postupu. Už jen proto, že odbory některý států, jako Velká Británie, Polsko nebo Slovensko, dosud vůbec neoznámily, jak se k akčnímu dni připojí. Ve Slovinsku mají proběhnout demonstrace v jiný den, což je ostatně podobné i postoji českému. Protest naplánovaný na 17. listopadu, je i zvolením data Čechy vnímané pozitivně hlavně v kontextu s historickými souvislostmi. Rozdíl je tak od zbytku Evropy vlastně pouhé tři dny.

Co z toho plyne? Prozatím se celoevropská generální stávka zřejmě odloží. I proto se o ní v českých médiích příliš nepsalo.

"Ale - jestliže takto slabě koordinované protesty ničivou politiku škrtů nezastaví, dá se ale očekávat, že nakonec se pak zastaví celá Evropa. Zatím však stále není jisté, zda protestní stávkou, anebo smrtelným vyčerpáním," konstatuje se na webu evropsky-rozhled.eu.

Co vedlo k výběru data 14. listopadu?

Čtrnáctý listopad je výročí první historicky doložené stávky roku 1152 před naším letopočtem v Egyptě. I proto už na počátku letošního října naplánoval k této příležitosti největší portugalský odborový svaz CGTP generální stávku proti politice škrtů. Vzápětí i ve Španělsku, na demonstraci 7. října, zazněl návrh nejen se připojit ke stávce v Portugalsku, ale spojit se s odbory dalších evropských států ke generální stávce v celé Evropě. O tomto návrhu jednala Evropská odborová konfederace (EOK) v půli října.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…