V Chomutově založil první českou domobranu. Teď se chystá do Prahy

10.06.2012 19:09

Petr Kubaczka původně pracoval jako městský strážník. Kvůli zdravotním problémům však musel odejít do invalidního důchodu. Nyní se však rozhodl, po napadení a okradení jeho vlastní dcery, založit první českou domobranu.

V Chomutově založil první českou domobranu. Teď se chystá do Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista s rukou na zbrani

Členové občanského sdružení Petra Kubaczky budou chodit na nebezpečná místa v Chomutově za doprovodu psů a budou zde hlídat, aby nedocházelo ke kriminalitě. Schválilo je už ministerstvo vnitra.

„V diskusích pod články i mezi lidmi je cítit všeobecná bezmoc, ani ze strany státu a obcí není možno za současné legislativy a finančních dispozic obsadit ulice preventivním výskytem policistů. Chceme jim v tom pomoci. Loupežné přepadení mé dcery bylo jen impulsem,“ uvedl v rozhovoru pro Týden.cz Kubaczka.

Při zakládání občanského sdružení musel uvést programové úkoly, ty ale zároveň nesměly jít proti české legislativě. To prý nebylo až tak jednoduché, kvůli novátorské myšlence byly jejich stanovy pečlivě zkoumány.

Přitom podle Kubaczky chce jeho sdružení ve výsledku jen pomáhat. „Povinností je pomoci tam, odkud jiný běžný občan utíká, dokázat ochránit fyzicky napadené s důrazem na dodržení zákonem stanovených norem,“ popisuje.

Chomutovský primátor a radní je prý zatím podporují. „Obě policie se vůči nám zatím chovají zdrženlivě, ale chápu to, je to otázka důvěry a pochopení, že jim chceme v jejich náročné práci pomoci tam, kde na to nemají lidi,“ dodal.

Zatím má sdružení dvacet členů, bývalý strážník ale věří, že se jejich řady rozrostou. „Budeme rozlišeni reflexními vestami s nápisem STOP KRIMINALITĚ, RASISMU A NEPOŘÁDKU. Nebudeme dělat nic jiného, než svou přítomností odrazovat násilníky od napadání a okrádání občanů,“ doplnil Kubaczka.

„Začínáme v Chomutově, ale vzhledem k velkému zájmu z celé republiky založit naši pobočku i jinde se pravděpodobně rozšíříme po celé republice. Vážný zájem už je například z Prahy a Liberce,“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…