V Itálii to pořádně vře. Podívejte se, co se tam děje kvůli uprchlíkům

11.06.2015 16:30

Itálie čelí největšímu náporu uprchlíků z celé EU, což vede k rozepřím nejen s ostatními členskými státy, ale i uvnitř Itálie samotné. Guvernér Lombardie, jedné z nejbohatších oblastí Itálie, varoval její obce, že pokud budou přijímat uprchlíky, může jim omezit dotace. Starosta jednoho ze sicilských přístavů to označil za „bezcitné a sobecké“. Informoval italský server The Local.

V Itálii to pořádně vře. Podívejte se, co se tam děje kvůli uprchlíkům
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Itálie se potýká s nejvyšším počtem uprchlíků a země se tak dostává do konfliktu sama se sebou. Protiimigrační politika italského severu akorát šíří špatnou náladu a vzhledem ke svojí neochotě pomoci své zemi čelí kritice jihu, který už neví, kam se všemi nově příchozími.

Pozzalo je přístavní město na samotném cípu Sicílie, kterým prošlo za poslední léta mnoho uprchlíků. Spousta z nich byly samotné děti bez rodičů, které nemají kam jít.

„Není správné, co dělají na severu. Jsou bezcitní a sobečtí. Je neuvěřitelné, že odmítají spolupracovat s vlastní vládou, aby zažehnali krizi,“ kritizoval počínání Lombardie starosta Pozzalla, Luigi Ammatuna.

Guvernér Lombardie Roberto Morani totiž v neděli řekl, že obepíše zástupce obcí v jeho kraji, aby nepřijímali další ilegální uprchlíky, které k nim bude chtít vláda přesunout. A těm obcím, které i přes varování je budou nadále přijímat, sníží krajské dotace.

Giovanni Toti, který byl 31. května zvolen jako guvernér Ligurie, bral odmítnutí uprchlíků jako jeden ze svých programových bodů a nyní Moraniho rozhodnutí podpořil.

Ve Val d'Aoste, dalším severním regionu, pak odmítají uprchlíky na základě nedostačujícího vybavení pro jejich příjem.

Sicilská města mezitím vítají uprchlíky s otevřenou náručí a snaží se vypomoct jak se dá. Otevírají uvítací centra, mezi nimi několik speciálně upravených pro děti bez rodin, pořádají sbírky oblečení, jídla a nabízejí lékařskou pomoc. „Na jihu máme velká srdce,“ nechal se slyšet Ammatuna. „Lidé z Pozzallo chápou, že (uprchlíci) potřebují pomoc, i když sami mají problémy.“

Ministr vnitra Angelino Alfano odsoudil jednání italského severu jako „hluboce nespravedlivé“ a dodal, že tímto způsobem vytváří ještě větší napětí na už tak chudém jihu, který však i přes vysokou nezaměstnanost „pomohl státu čelit tomuto stavu nouze“.

V Itálii je v tuto chvíli zhruba 80 000 žadatelů o azyl či nově příchozích uprchlíků a už pomalu dochází místo. Od začátku roku pak do Evropy dojelo na 103 000 uprchlíků, většina z nich na naprosto nevyhovujícíh lodích. Z toho 54 000 připlulo do Itálie a 48 000 do Řecka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …