V Jazzové sekci se sešli velvyslanci Francie a Slovenska. Důvodem byl François Mitterand

27.10.2015 18:02

V zahradách pod Pražským hradem stojí od letošního července busta francouzského exprezidenta Françoise Mitteranda. Během pondělního večera, v den nedožitých 99. narozenin tohoto státníka došlo k zahalení busty na zimu. Promluvili u toho i velvyslanci Slovenska a Francie.

V Jazzové sekci se sešli velvyslanci Francie a Slovenska. Důvodem byl François Mitterand
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahalení sochy Francoise Mitterranda před Jazzovou sekcí. Přítomen byl například francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian nebo velvyslanec Slovenska Peter Weiss

„Dnes nejenom vzpomínáme nedožitých devětadevadesátých narozenin Françoise Mitteranda, ale především nastává zimní sezóna v zahradách a provedeme proto zahalení jeho busty, kterou jsme, jak víte, instalovali 13. července zásluhou francouzské ambasády a předsedy vlády Manuela Vallse,“ uvedl na úvod setkání předseda Jazzové sekce Karel Srp.

Další se slova chopil francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. „Před třemi měsíci, den před francouzským státním svátkem, se měl tu čest podílet se na slavnostním odhalení busty Françoise Mitteranda a to za přítomnosti prezidenta republiky Miloše Zemana,“ připomněl velvyslanec Francie a zdůraznil, že pomník byl vybudován i na základě památné snídaně Mitteranda s československými odpůrci komunismu v prosinci 1988, které se zúčastnil i Karel Srp.

„Toto setkání, které si stále připomínáme, připomínalo první mezinárodní uznání odpůrců komunistického režimu a také legitimity jejich požadavků. Význam Mitterandovy snídaně s disidenty je o to jasnější, když si uvědomíme roli, kterou pozvané osobnosti sehrály o rok později při přechodu k demokratické společnosti.

Spolek přátel Françoise Mitteranda

„Možná bychom se mohli nazývat neformální spolek přátel Françoise Mitteranda. Toto milé setkání nám také připomíná, že česko-slovenský a slovensko-český dějinný kontext je stále živý,“ sdělil velvyslanec Slovenska a vyzdvihl Mitterandovo vizionářství, když na snídani pozval osobnosti, které se o rok později podíleli na vládnutí v nové svobodné zemi po převratu. Na setkání promluvil také Vladimír Dohnal, vlastník TOP Hotels Group, který Jazzové sekci pomáhá s občerstvením a dalšími provozními věcmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…