V Plzni kvete byznys s ubytovnami pro sociálně slabé

07.10.2014 14:28

Obyvatelé Žlutické ulice na největším plzeňském sídlišti jsou neustále terorizováni obyvateli tamní ubytovny. Dříve poklidné bydlení se změnilo doslova v horor, když údajný plzeňský kmotr Petr Štrunc (ODS) přestavěl školku na ubytovnu pro sociálně slabé.

V Plzni kvete byznys s ubytovnami pro sociálně slabé
Foto: red
Popisek: Zamalovaný billboard s Jiřím Pospíšilem

Místo efektivního řešení této situace schválili zastupitelé MO1 přístavbu ubytovny o jedno patro. Proti tomuto záměru dlouhodobě bojuje Václav Ženíšek ze spolku PRSKINK za revitalizaci Košutky, kandidát Veřejných zájmů Plzně za Úsvit přímé demokracie: „Vedení města odmítlo vstoupit do správního řízení na dostavbu pavilonu ve Žlutické ulici a zastupitelé s tím souhlasili. 225 obyvatel Žlutické ulice podepsalo petici proti dostavbě v obavách, že současný neutěšený stav, kdy je pavilon využíván jako ubytovna, bude po výstavbě 20 bytů neudržitelný z hlediska bezpečnosti a pořádku v lokalitě. Bohužel před zájmem občanů dostal přednost finanční zájem soukromého vlastníka objektu,“ uvedl.
 
Tento lukrativní byznys se sociálním bydlením se však rozmáhá i v jiných českých městech. Například ve Vítkovicích, kde na ubytovnách profituje ČSSD, nebo v Mostě, kde jsou s ním spojováni ti, co kandidovali s ANO do Poslanecké sněmovny. Protože se jedná o celorepublikový problém, který si žádá rychlé a efektivní řešení, uspořádal poslanec a předseda výboru pro obranu David Kádner (VV/Úsvit) v Poslanecké sněmovně tiskovou konferenci, na kterou pozval komunální politiky. „Apelovali jsme na vládu, aby přijala pozměňovací návrhy opozičního poslance Kádnera, aby novela zákona, která má řešit ubytovny nepřizpůsobivých, byla přísnější než vládní návrh,“ řekl o tiskové konferenci lídr Veřejných zájmů Plzně Roman Bakala.
 
David Kádner navrhuje menší platby státu majitelům ubytoven a větší kontrolu dodržování hygienických a stavebních předpisů. Koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO ale přijala návrh ministra Dienstbiera, který však reálně nic nezmění. „Vypadá to, že novelu psali sami majitelé ubytoven, aby ČSSD, ANO a KDU mohly před volbami tvrdit, že pletichaření s ubytovnami zruší a přitom aby kamarádi - vlastníci ubytoven, o byznys nepřišli,“ říká David Kádner. Vláda totiž navrhuje, aby stavební úřad prováděl kontroly ubytoven jen na podnět úřadů práce, které dávky vyplácejí. Majitelé ubytoven mají ale k úřadům a politikům velmi blízké vazby, a tak kontrolám snadno předejdou. Pokud srovnáme vládní a Kádnerův návrh, rozdílů najdeme hned několik. 
 
Vláda chce omezit výši doplatku na bydlení jen podle tzv. „nájemného v místě obvyklém“. Což znamená, že majitelům ubytoven je vyplácena částka vycházející z nájemného, které v dané lokalitě platí řádní občané. Cílem provozovatelů ubytoven je pak maximálně naplnit ubytovnu sociálními případy. Pak už jen inkasují peníze od státu. David Kádner chce tomuto postupu zabránit tak, že by se doplatky na bydlení řídily podle cenové mapy Ministerstva pro místní rozvoj, která vznikla při deregulaci nájemného. Částky vyplácené majitelům ubytoven by tak byly výrazně nižší. „Cílem Kádnerova návrhu bylo, aby ubytovny vznikaly mimo města, nebo na jejich okraji v nejlevnějších a nikoli v nejdražších lokalitách,“ dodává vedoucí Kádnerovy mostecké poslanecké kanceláře Tereza Povolná. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…