V Rakousku je Zeman spojován s Temelínem a s kritikou Heidera

08.03.2013 12:45

Rakouská agentura APA označila nového českého prezidenta Miloše Zemana za politika proslulého citáty a bonmoty. Ruská agentura ITAR-TASS očekává od Zemana těsnější kontakty s Evropskou unií a boj s islámským fundamentalismem. Informuje ČTK.

V Rakousku je Zeman spojován s Temelínem a s kritikou Heidera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při inauguračním projevu

APA připomíná, že Zeman se v roce 2002 postaral o poprask ve Vídni, když během interview řekl, že čím dříve se Rakousko "zbaví Jörga Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe". Krátce poté označil sudetské Němce za "pátou kolonu Adolfa Hitlera".

Rakušané pamatují na to, že Zeman byl u spuštění jaderné elektrárny Temelín

Pro Rakušany tak Zeman podle APA zůstává podporovatelem unijních sankcí proti černomodré koalici, jejíž součástí byla Haiderova strana Svobodných, a rovněž čestným hostem na slavnostním spuštění jaderné elektrárny Temelín, proti které je v Rakousku silný odpor.

APA také píše, že Zeman se v prezidentské volbě mohl opřít nejen o podporu tradičně levicových voličů, ale i o část konzervativců. "Za to může poděkovat také odcházejícímu prezidentovi a svému úhlavnímu rivalovi Václavu Klausovi," tvrdí. I přes zcela opačné názory, které zastávají, se oba vzájemně respektují jako "muži, kteří drží slovo", poznamenává APA.

Podle ruské agentury bude Zeman prosazovat boj proti islámskému fundamentalismu

Ruská agentura ITAR-TASS v pátek s odvoláním na analytiky napsala, že Zeman se na postu prezidenta pokusí o upevnění prezidentské moci, zejména pokud jde o řízení české ekonomiky. Bude rovněž chtít navázat těsnější spolupráci mezi Prahou a Bruselem a "pragmaticky lobbovat za zájmy českého byznysu všude, kde to bude možné".

Za jednu ze Zemanových hlavních myšlenek ruská agentura označuje boj s islámským fundamentalismem, který nový český prezident považuje za hlavní hrozbu 21. století.

Vztah Česka k EU se za Zemana změní rychle

Polský finanční server Bankier.pl v pátek publikoval názor politologa Jakuba Groszkowského, podle něhož Češi s nástupem Zemana na Pražský hrad spojují velké naděje. Doufají, že jim pomůže překonat nynější těžkosti, ale boj s hospodářskými problémy nebude lehký.

Výraznou změnu očekává Groszkowski ve vztahu Česka k Evropské unii. Vzhledem k tomu, že Zemanův předchůdce Klaus byl vyhlášený euroskeptik, projeví se změna rychle. Podle autora bude chtít nový český prezident dosáhnout i toho, aby v politice EU zaujímalo více místa Rusko. Bude to ale podle Groszkowského záležitost delší perspektivy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…