V Senátu se bude mluvit o církevních restitucích

29.03.2012 8:20

Zbavit církevní restituce polopravd a mýtů má konference, která dnes bude v Senátu. Jejím cílem je předběžně probrat téma ze všech úhlů pohledu se zástupci vlády, církví a samospráv včetně plzeňského hejtmana Milana Chovance (ČSSD), jehož strana vládní podobu restitucí odmítá.

V Senátu se bude mluvit o církevních restitucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Vládní návrh majetkového vyrovnání státu s církvemi počítá s tím, že by dostaly zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě okolo 75 miliard korun. Za ostatní by měly dostat finanční náhradu 59 miliard korun během příštích 30 let, přičemž stát by přestal církvím hradit například platy duchovních. Levice, která má většinu v Senátu, nesouhlasí ani s rozsahem majetku určeného k vydání, ani s výpočtem náhrad.

Mezi řečníky na konferenci budou premiér Petr Nečas (ODS), vicepremiérka Karolína Peake (VV) a kardinál Dominik Duka, kteří se mají věnovat restitucím z pohledu narovnání vztahu státu a církví. Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) a ústavní soudkyně Ivana Janů mají popsat politický, právní a historický kontext církevních restitucí. Chovanec a předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek (ODS) mají mluvit o dopadech navracení majetku na rozvoj obcí, který je nedokončenými restitucemi blokován.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…