V novém roce se prý zvýší efektivita justice. Toto všechno se změní

30.12.2012 19:29

Se začátkem nového roku 2013 začíná platit i novela občanského soudního řádu, která má za cíl zvýšit efektivitu justice. Upravuje totiž systém dovolání a snad i vyřeší přetíženost Nejvyššího soudu.

V novém roce se prý zvýší efektivita justice. Toto všechno se změní
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nejvyšší soud je totiž zavalený rozhodováním v občanskoprávních a obchodních věcech. Přitom ve skutečnosti má sloužit jako „vrcholný sjednotitel“ pro rozhodování v tomto tematickém okruhu.

"Do budoucna bude možné, aby Nejvyšší soud sám rozhodnul. Aby pouze rozhodnutí nezrušil a neposlal zpět předchozím instancím," přibližuje změnu vicepremiérka Karolína Peake.

Také se omezí nedobrovolná hospitalizace pacientů. Dosud sice soudy musely do sedmi dnů přezkoumat, zdali je člověk v nemocnici právem, ovšem tímto rozhodnutím to také končilo.

Jejich rozhodnutí se netýkalo toho, co následovalo. "Už totiž nemusí rozhodnout, jestli důvody ještě trvají i po těch sedmi dnech," uvedl v ČT právník z Ligy lidských práv Maroš Matiaško. "Důsledek je takový, že člověk, který už nemusí být nedobrovolně hospitalizován, zůstává v léčebně i proti své vůli, i když důvody už odpadly,“ dodal.

Dále novela posílí procesní práva státních příslušníků třetích zemí a nezletilých dětí v občanském soudním řízení. Děti si budou moci nově brát k soudu důvěrníka, který však není zákonným zástupcem.

Změna zákona by také měla přinést i několik dílčích institutů v občanském soudním řízení, například zavede pořadník advokátů apod. Zefektivní prý i posílení ústavně zaručených práv a práv vyplývajících z mezinárodních smluv a předpisů EU. Nově také soudci získají nárok na asistenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…