V penzijním systému podle ČSSD by lidé s vyšším příjmem brali více

19.03.2013 10:07

Sociální demokracie v souvislosti s volbami v roce 2014 hovoří o zavedení švédského systému důchodů. Ten je postaven na principu – čím více si člověk do něj odvede, tím více z něj poté dostane. Každý by měl vlastní fiktivní důchodový účet, kde se mu bude sčítat a částečně i zhodnocovat to, co odvede na důchodovém pojištění. Důchod by se mu vypočetl podle toho, kolik má na účtu naspořeno a kolik let mu zbývá do průměrného věku dožití. Popisují úterní Hospodářské noviny.

V penzijním systému podle ČSSD by lidé s vyšším příjmem brali více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

ČSSD by nadále zachovala spoření ve třetím pilíři. Zrušila by ovšem pilíř druhý nebo by se alespoň pokusila jej výrazně omezit.

Není vyloučeno, že by se zvyšovaly odvody na sociální a zdravotní pojištění

Financování systému by zajistily vyšší odvody pro živnostníky a možná i pro zaměstnance. „Nelze vyloučit, že by došlo ke zvýšení odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Pokud by k tomu došlo u zaměstnanců a zaměstnavatelů, nebylo by to nic zničujícího,“ míní odborník ČSSD na sociální problematiku Martin Potůček.

Bývalý ministr financí za ČSSD Jiří Rusnok upozornil, že pokud by měl být systém férový a udržitelný, musely by skupiny chudších pracujících a pojištěnců dostat velmi nízké důchody. Mohly by být i pod hranicí životního minima.

Podle dřívějšího návrhu ČSSD by 60 procent důchodů bylo pod hranicí chudoby

ČSSD s tímto nápadem přišla už před deseti lety. Pak od toho politici této strany sami odstoupili, protože se ukázalo, jak nízké by v takovém případě byly penze. V roce 2005 pak komise, která měla posuzovat vhodnost jednotlivých systémů, varovala, že u varianty ČSSD by 60 procent nově přiznaných důchodů bylo pod hranicí chudoby. Polepšili by si lidé s průměrnými nebo nadprůměrnými příjmy.

Podle bývalého předsedy sociální demokracie Vladimíra Špidly by bylo možné zachovat určitou míru solidarity. Například zavedením základního důchodu, který by zajistil jeho minimální výši. Do důchodového systému by také převedl část peněz z obecných daní – zejména vybrané korporátní daně nebo daně z finančních transakcí.

Reforma podle ČSSD by odstartovala nejdříve za osm až deset let

Ekonom Pavel Kohout hodnotí model, známý pod zkratkou NDC, jako správný. Žádná revoluce to ale není. „Vlastně to jen formalizuje to, co už existuje v rámci průběžného systému,“ řekl HN člen Národní ekonomické rady vlády.

Martin Potůček tvrdí, že by reforma mohla začít za osm až deset let. Špidla by navrhoval spíše deset až patnáct let. Sociální demokraté tedy budou muset o změnách jednat s dalšími politickými stranami.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…