V připomínkách plánu péče NP Šumava se objevil termín mrzáčci

14.05.2014 18:21

V připomínkách plánu péče NP Šumava se objevil termín mrzáčci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

Plán péče v kapitole o turistickém a rekreačním využíváním parku navrhuje zlepšit nabídky pro handicapované a další návštěvníky s omezenou pohyblivostí. K tomu je vložena poznámka, v níž mimo jiné stojí: "Řešením není zvýšit počet autobusů s důchodci a mrzáčky na Březník či Poledník. Na rozhlednu stejně nevystoupí a z Březníku se do okolních lesů stejně nepodívají."

Plán péče připravilo vedení parku v čele s ředitelem Jiřím Mánkem

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) považuje tuto poznámku za zcela nepřijatelnou. "Pokud se takto připomínkují zásadní koncepční materiály, lze mít do budoucna vážnou obavu o serióznost vědecké obce, o kterou se v souvislosti se Šumavou ministr životního prostředí opírá, i o zpřístupňování veřejného prostředí obecně," stojí v prohlášení předsedy NRZP Václava Krásy.

Podle postižených je autorem poznámek právě Kindlmann. Ten však tuto možnost popírá. "Já jsem připomínkoval jen věci spojené s rozsahem bezzásahových zón a ke kategorizaci IUCN," uvedl Kindlmann. Souhlasí s tím, že turistické podmínky na Šumavě by se tělesně postiženým občanům měly víc přizpůsobit především v lépe dostupných lokalitách než jsou vrcholy Březníku nebo Poledníku. "Ale výraz mrzáčci, kterým jsou zde označováni naši handicapovaní spoluobčané, považuji za nehorázně hrubý, nekulturní a neslučitelný se základními etickými principy," řekl Kindlmann.

Plán péče připravilo vedení parku v čele s ředitelem Jiřím Mánkem. Strategický dokument bude platit tři roky. "Připomínky k plánu péče komentovat nechci, je to smutné. S osobami se zdravotním postižením jsme vždy dobře spolupracovali, chtěli jsme na Šumavě pro ně připravit celé spektrum atraktivit. Věřím, že se v tom bude pokračovat," uvedl Mánek.

Ministr životního prostředí Richard Brabec před necelým měsícem Mánka z funkce odvolal. Uvedl, že se neshodují ve filozofii vedení parku. Mánka nahradil dočasný ředitel Pavel Hubený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …