VIDEO Devět set slavících Zemanovců. Prezident si připomínal tři roky v úřadě a my jako jediní byli u toho

06.03.2016 16:31

Miloš Zeman slavil. Na Hradě se v sobotu večer konala slavnostní akce ke tříletému výročí jeho prezidentské inaugurace. Na koncert a následný raut dorazilo přes 950 hostů z řad Zemanových příznivců, podporovatelů a přátel. Ze současných politiků tam nebyl téměř nikdo. Dorazili ovšem lidé, kteří při Zemanovi stojí dlouhodobě. Prezident v projevu výrazně naznačil, že vážně přemýšlí nad další kandidaturou. Během prezidentovy řeči se řada účastníků dojala natolik, že neskrývala pláč. ParlamentníListy.cz exkluzivně přinášejí reportáž z celého večera.

VIDEO Devět set slavících Zemanovců. Prezident si připomínal tři roky v úřadě a my jako jediní byli u toho
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

„Chtěl bych poděkovat všem těm, kdo mě podporují ve výkonu prezidentské funkce, a zejména těm, kdo se účastnili již předvolební prezidentské kampaně,“ uvedl na začátku svého zhruba třináctiminutového projevu Miloš Zeman.

Ti, kdo šli do předvolební bitvy s ním, museli podle Zemana prokázat jednu krásnou a málo frekventovanou lidskou vlastnost – odvahu. „Je mi líto, že dnes večer nemohu každému z vás osobně stisknout ruku. Při počtu devíti set účastníků by to trvalo patnáct hodin, a to by nikdo z vás nepřežil,“ sdělil.

„Prezident republiky zvolený přímo občany má občanům skládat účty. Není to lehké. Občas je v pokušení se chválit, občas má i pokušení pro razantní sebekritiku, ale k té u mě samozřejmě není důvod. Můj tehdejší protikandidát profesor Franz řekl, že prezident má do společnosti vnášet provokativní myšlenky. No, to by mi snad šlo,“ pokračoval prezident a rozesmál celý Španělský sál.

Následně se Miloš Zeman věnoval vyjmenování některých zásadních bodů v jeho prezidentství během uplynulého roku. Vrátil se třeba k tomu, kdy upozornil, že Pussy Riot coby „pornografická skupinka“ nejsou dobrým příkladem bojovníků za lidská práva. Vzpomněl také červené karty nebo to, že současný vývoj mu dává za pravdu v jeho názoru na islámský fundamentalismus, před kterým varuje už 15 let.

„Dopustil jsem se několika chyb,“ připustil Miloš Zeman. Jednou z nich prý bylo, když založil fond na splácení státního dluhu a myslel si, že do něj budou vrcholní politici přispívat. S výjimkou Andreje Babiše to však nikdo neudělal. Nedávno tak došlo ke změně, prezidentský fond nyní pomáhá Fondu ohrožených dětí, tzv. Klokánkům. Za výrazný úspěch označil prezident obnovení vztahů s Čínou.

„Mám dojem, že jste ode mě neslyšeli ani jeden jediný bonmot, a tak to napravím alespoň v závěru. Znáte slavný výrok z jedné z her Járy Cimrmana: my nesmíme ani naznačovat. Já také nesmím ani naznačovat. Ale možná, že se tady na Hradě ještě několikrát setkáme. Děkuji vám,“ dořekl prezident Miloš Zeman za bouřlivého potlesku téměř tisícovky lidí v přeplněném Španělském sále.

Hlavním bodem programu byl koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Zazněly známé české národní melodie a na přání prezidenta nechyběla ani jeho oblíbená píseň „Za tichú Moravu“. Po zhruba hodinovém koncertu následoval raut v přilehlé Rudolfově galerii. Miloš Zeman si mezitím se svými spolupracovníky poseděl v prezidentském salonku. Kromě prezidentského páru, mluvčího Ovčáčka nebo kancléře Mynáře se koncertu účastnil také náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generál Rostislav Pilc, šéf analytického odboru Radek Augustin či ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček.

Mezi bezmála tisícovkou hostů bylo možné zahlédnout desítky známých osobností, které při prezidentovi stojí celá léta. Dorazilo několik členů tehdejší Zemanovy vlády, jako třeba Jan Kavan, Miroslav Grégr nebo Jaromír Schling. Pozván byl samozřejmě senátor a šéf SPO Jan Veleba, senátor Jaroslav Doubrava nebo poslanci Marie Benešová (ČSSD) a Radim Fiala (SPD) či exposlanec sociální demokracie Zdeněk Jičínský.

Zahlédnout bylo možné exministra zemědělství Jaroslava Palase, odborového předáka Josefa Středulu, exministry Rusnokovy vlády Zdeňka Žáka a Jana Kohouta nebo vlivného pražského sociálního demokrata Petra Hulínského. Přišel i analytik Jan Campbell, řada podnikatelů, šéf Svazu seniorů Zdeněk Pernes nebo předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Nechyběl někdejší politický vězeň a šéf Jazzové sekce Karel Srp, režisér Juraj Jakubisko či novináři Štěpán Kotrba, Irena Ryšánková a Luboš Xaver Veselý. Akci si nenechali ujít ani lékař Pavel Klener nebo česká fotbalová legenda Antonín Panenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …