VÍME PRVNÍ Šéfka ERÚ Vitásková bude kandidovat do Senátu. Aby prý mohla konečně promluvit

19.07.2016 12:50

Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ), bude kandidovat jako nezávislá kandidátka za Úsvit – Národní Koalice v Moravskoslezském kraji v obvodu Ostrava–město, kde je momentálně senátorem Antonín Maštalíř z ČSSD. Informaci potvrdily ParlamentnímListům.cz dva zdroje.

VÍME PRVNÍ Šéfka ERÚ Vitásková bude kandidovat do Senátu. Aby prý mohla konečně promluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Spojení Vitáskové a Úsvitu začalo vznikat již na podzim roku 2014, kdy poslanci Úsvitu začali tvrdě vystupovat proti připravované novele energetického zákona, který nechtěla ani Vitásková. Úsvit tvrdil, že novela povede ke zdražení plynu a elektřiny a omezení nezávislosti ERU. Loni v létě musel ministr Mládek ve Sněmovně nejprve předsedovi klubu Úsvitu Černochovi slíbit, že nepřipustí zvýšení cen energií, aby Úsvit přestal Poslaneckou sněmovnu obstruovat a okleštěná novela energetického zákona mohla být přijata. Z novely energetického zákona především vypadl paragraf, který nařizoval výkup pozemku pod plynovody, a který by tedy plynárenským společnostem zvýšil náklady, a tím by došlo ke zdražení plynu dle ERU až o 20 %.

Úsvit a Vitásková však spolupracují především v oblasti omezení dotací solárním baronům. Vitásková tvrdí, že její nedávné nepravomocné odsouzení na 8 a půl roku je účelovou politickou kriminalizací právě proto, že šlape fotovoltaické mafii na paty. Vedle Úsvitu se Vitáskové v této věci zastal i prezident Zeman.

Do Senátu Vitásková kandiduje prý s cílem pojmenovat zákulisí solární mafie a její napojení na politiky napřič politickým spektrem. S ohledem na utajované skutečnosti i závažnost sdělení chce k tomu využít ústavní výsadu zákonodárců tzv. indemnitu, tedy právo promluvit na plénu Senátu i Sněmovny beztrestně bez ohledu na obsah sdělení.

Nyní je jasné, že Alena Vitásková, která nikdy nebyla v žádné politické straně ani dle svých slov neměla podobné ambice, s Úsvitem opravdu spolupracovat bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …