VZP nabízí seniorům, že jim proplatí očkování proti infekcím vyvolaným pneumokoky

23.02.2015 17:00

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si bude testovat, zda je mezi seniory, tedy občany, kterým je více jak 65 let, zájem o očkování proti pneumokokovým infekcím, jež patří k nejnebezpečnějším komplikacím chřipky a ohrožují nejvíce kromě dětí právě jejich zdraví. Nabídku by podle VZP mohlo využít asi deset tisíc pojištěnců, na což VZP z fondu prevence vydá 13 milionů korun. Vakcína stojí přitom zhruba 1300 korun.

VZP nabízí seniorům, že jim proplatí očkování proti infekcím vyvolaným pneumokoky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel VZP Zdeněk Kabátek

Protože pneumokokové infekce patří k nejnebezpečnějším komplikacím chřipky, VZP má v plánu seniorům proplácet očkování proti onemocněním způsobené pneumokoky. VZP ovšem dosud neví, zda senioři budou vlastně o tuto službu stát, proto na začátku bude pojišťovna ověřovat mezi nimi zájem o tuto prevenci.

„Chceme si ověřit, jaký je zájem mezi klienty této věkové skupiny o očkování proti pneumokokovým infekcím. Poskytneme tak argumenty a data pro to, aby mohla probíhat seriózní diskuse o tom, zda toto očkování má být zařazeno do základního fondu,“ informoval dnes média ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Právě on projekt očkování proti pneumokokům předložil správní radě VZP a ta ho v pondělí schválila.

Z fondu prevence bude na tuto službu vyčleněno 13 milionů korun. Pokud by zájem byl vyšší, správní rada pak prý navýší prostředky a to opětovně z rezerv fondu prevence. VZP ale počítá s tím, že nabídku využije zhruba deset tisíc pojištěnců.

VZP dosud plně hradí seniorům očkování proti chřipce. Příspěvek na vakcinaci proti pneumokokovým infekcím je tak dalším krokem, jehož cílem je omezit počty obětí a náklady, které si v Česku ročně vyžádají epidemie chřipky a dalších onemocněních s tím spojených.

VZP má na běžném účtu 5,1 miliardy korun

Správní rada VZP dnes měla na programu také reporting a aktuální finanční situaci pojišťovny.

„Pokud se týče reportingu a aktuální finanční situace, tak na běžném účtu (VZP) je 5,1 miliardy korun a nebyla na rozdíl od minulých let použita předsunutá platba. Pokud se týče základního fondu zdravotního pojištění, tak výsledek hospodaření je v kladných číslech a je to plus 600 miliónů korun, kdy očekávané příjmy a výdaje podle zdravotního pojistného plánu byly naplněny na 99 a sto procent,“ informoval v této souvislosti místopředseda Správní rady VZP Jiří Skalický.

Celý plán základního fondu zdravotního pojištění pro letošní rok je podle Skalického postaven „do mírně černých čísel.“ „Předpokládá se saldo za celý letošní rok plus 300 miliónů korun,“ sdělil k tomu Skalický. Podle něj je tady nutné brát v úvahu růst ekonomiky země, tedy odhad růstu HDP, který může tato čísla ovlivnit.

Místopředseda Správní rady VZP zmínil i náklady na zdravotní služby, u nichž meziročně došlo k očekávanému nárůstu nákladů zhruba o 500 miliónů korun. „Tento nárůst ovlivnila úhradová vyhláška, která byla definitivně schválená v prosinci loňského roku a kompenzace výpadku regulačních poplatků,“ dodal.

Výpadek regulačních poplatků se vyhodnocuje

Právě o výpadku regulačních poplatků se prý dnes na zasedání Správní rady VZP také hovořilo; v rámci prevence a ambulantního lékařství je prý ale podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka předčasné situaci hodnotit, neboť výsledky a vyhodnocení bude mít pojišťovna k dispozici údajně až v říjnu letošního roku. Kabátek ale k tomu připomněl, že výpadek z těchto poplatků je už znatelný hlavně u dlouhodobé péče. Regulační poplatky byly přitom zrušeny od letošního ledna.

Správní rada na svém pondělním zasedání nadto vyhodnotila počty lékařů v regionech a došla prý k závěru, že největší problém je s regionem Vysočiny, kde práci místních terénních lékařů musejí „suplovat“ lékaři z nemocnic. Důvodem je podle předsedy Správní rady Jiřího Běhounka rozdrobenost tohoto regionu a nedostatek odborníků. VZP nyní podle něj ale řeší, jak motivovat ty lékaře, kteří v tomto regionu chtějí pracovat.

Tématem zasedání Správní rady byl i plán veřejných zakázek pro rok 2015 v rozsahu zhruba 110 milionů korun a také výběrové řízení na propagační předměty pojišťovny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…