Václav Havel bez privilegií. Na léčení do hotelu Prezident ho nepřijali

18.06.2011 12:20

V naprosté tichosti a bez mediálního humbuku se v Karlových Varech léči bývalý prezident Václav Havel. Tentokrát ovšem nenašel azyl v luxusním hotelu Prezident, který po něm byl pojmenován, ale ve Vojenském lázeňském ústavu. Lázeňští lékaři i zdejší politici v souvislosti s tím upozorňují na absurdní snahy omezit úhradu lázeňské péče v naší zemi.

Václav Havel bez privilegií. Na léčení do hotelu Prezident ho nepřijali

Zjevně zesláblý Václav Havel pobývá na léčení v Karlových Varech již téměř měsíc. Pro zasvěcené je velkým překvapením, že se tentokrát nesvěřil do péče zdejší známé lékařky prezidentů Milady Sárové, která po něm dokonce pojmenovala rodinný hotel Prezident. 

ParlamentnímListům.cz ochotně prozradila, že Václava Havla nemohla na léčení přijmout, protože má hotel beznadějně obsazený na týdny dopředu a nepřišlo jí korektní rušit pobyt jiným klientům. „Je mi to opravdu moc líto, ale na straně druhé jsem ráda, že se léčí ve Vojenském ústavu, kde je o něj výborně postaráno."

Václav Havel pobývá v Karlových Varech pravidelně a jeho přítomnost i manželky Dagmar zde není nijak výjimečná. Každý rok také patří k VIP hostům Mezinárodního filmového festivalu. S Havlovými se zdejší obyvatelé i návštěvníci lázeňského města mohou potkat v ulicích, v ničem se neliší od ostatních pacientů, procházejí se po kolonádách s pohárkem v ruce a je zřejmé, že poctivě dodržují pitnou kůru a věří zdejším zázračným pramenům.


Exprezident Václav Havel v Karlových Varech 

Foto: Pavel Buchta



Jako Masaryk

Vzhledem k tomu, že jeho manželka Dagmar byla hodně zaměstnaná přípravou nové inscenace Divadla na Vinohradech Cyrano, kde hraje hlavní roli, bývá Havel v Karlových Varech často sám.

Do Prahy si ale odskočil na slavnostní premiéru. Manželka Dagmar a další členové rodiny,    například bratr Ivan, za ním zase dojíždějí do Varů. Havel už je v lázních díky pravidelným pobytům jako doma a jako velký milovník kaváren vyhledává i ty zdejší, proslavené po celém světě, ať je to Café Pupp nebo proslulá kavárna Elefant. V tom se neliší od svých předchůdců, například prezidenta T.G. Masaryka. Není to zdaleka jediný případ, v němž navázal na rituály „tatíčka" prezidenta. Také on se léčil v Karlových Varech mnohokrát.

Soumrak lázeňské léčby?

Havlovi zdejší pobyty a léčba evidentně prospívají a relaxaci i procedury si dopřává i paní Dagmar.

V souvislosti s tím lázeňští lékaři upozorňují na paradox, že na straně jedné lékaři vážně nemocného prezidenta svěřují do lázeňské péče a zároveň ji chce ministerstvo zdravotnictví výrazně omezit. „Je to absurdní," dodává pro ParlamentníListy.cz se Milada Sárová. „Jako lékařka dobře vím, jak mohou zdejší prameny nemocným pomoci a snížit počet léků, které užívají. Všude ve světě prezentuji naše lázně jako přírodní kliniku."

ParlamentníListy.cz riziko omezování lázeňské léčby dlouhodobě sledují. Zajímalo nás, jak tento problém řeší zástupci lázeňského kraje v parlamentu, který o případných změnách zákonů bude rozhodovat. Poslanec Rudolf Chlad (TOP 09) nám odpověděl: „Jsem v kontaktu s panem ředitelem Bláhou ze Svazu léčebných lázní, takže věci spolu konzultujeme a s jeho připomínkami, nebo přesněji řečeno s částí připomínek, souhlasím. Například, že za stejný úkon se platí jiná finanční částka u různých subjektů, rozdíl je jen v názvu subjektu, který tento úkon provádí. 

V úterý 21. června se bude v Poslanecké sněmovně konat seminář, právě za účasti pana ředitele Bláhy a  Borise Šťastného, předsedy zdravotního výboru parlamentu, na téma lázeňské péče. Zúčastním se tohoto semináře a na základě výsledku tohoto semináře, pokud bude třeba, zprostředkuji i schůzku s panem ministrem."


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …