Váleční veteráni proti hercům: Přestaňte s výzvami k občanské neposlušnosti

30.01.2013 13:03

EXKLUZIVNĚ Váleční veteráni slaví vítězství Miloše Zemana v prezidentské volbě. Věří, že bude důsledně hájit zájmy České republiky a doufají v opětovné sjednocení českého národa. Iniciativu umělců, veřejně hlásající, že Zeman není jejich prezidentem, považují za zbytečné rozdmýchávání nepokojů ve společnosti.

Váleční veteráni proti hercům: Přestaňte s výzvami k občanské neposlušnosti
Foto: bojovnici-za-svobodu.webnode.cz
Popisek: Plk. Pavel Vranský

„Cítím nesmírnou radost a zadostiučinění. Jsem hrdý na své spoluobčany, kteří se nenechali, přes tvrdou masáž médií a celebrit, obalamutit, a postavili se, stejně jako v kritických okamžicích našich dějin na stranu zájmů své země,“ řekl exkluzivně redakci Parlamentníchlistů.cz plukovník Pavel Vranský, který se aktivně zúčastnil předvolební kampaně i prezidentských diskuzí.

„Byla to volba, jak má být. Stály proti sobě výrazné osobnosti a boj o vítězství probíhal bez hrubých invektiv. Otázky položené panu ministrovi Schwarzenbergovi vyplývaly z jeho životopisu a dřívějších postojů a nelze je nazvat podpásovky. Na druhé straně byl pan zvolený prezident dehonestován nepodloženým tvrzením o mocenském seskupení Klaus – Zeman,“ sdělil Vranský. Podle něj přehled schopností a integrita osobnosti nově zvoleného prezidenta zaručuje, že bude dobrým prezidentem. „Jak je mu vlastní, bude svým břitkým, neurážlivým způsobem tepat nepravosti i osoby, které jsou jejich nositeli. Jsem přesvědčen, že ve všech sférách života České republiky bude nekompromisně hájit její zájmy,“ dodal veterán od Tobruku, z nebe nad Albionem i Stalinův vězeň v jednom.

„Víte, co je zajímavé? Na rozdíl od pana ministra, který se málem stal prezidentem, a který pana Vranského tituloval generálem, vaše redakce správně uvedla jeho hodnost plukovníka. A takový člověk se chtěl stát vrchním velitelem armády,“ podotkla mluvčí Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jana Časnochová.

Skončil čas konfrontace, je třeba táhnout za jeden provaz

Podle předsedy ČSBS Jaroslava Vodičky je nyní na čase, aby lidé bez ohledu na to, koho volili, přestali vydávat výzvy k občanské neposlušnosti. Nepřímo tím mínil apel skupiny známých osobností a příznivců bývalého prezidenta Václava Havla, kteří veřejně prohlásili, že Miloš Zeman není a nebude jejich prezidentem. „Volby dopadly, jak dopadly! Ať se to někomu líbí, nebo ne, myslím, že bychom jako občané - a voliči - jejich výsledky měli respektovat. Ti, kteří dali hlas Karlu Schwarzenbergovi, by měli prohru čestně uznat a smířit se zejména s těmi, kteří jej jako budoucího prezidenta odmítli. To, co jako země v povolebním období potřebujeme ze všeho nejvíce, je zklidnění vášní. Na to kladu důraz,“ řekl ParlamentnímListům.cz Vodička. Podle něj je třeba si vážit všech lidí, kteří přišli k urnám, bez ohledu na to, komu dali svůj hlas. „Domnívám se, že bezmála šedesátiprocentní účast je velice povzbudivá. Dokazuje, že osud země není lidem lhostejný a že jim záleží na tom, kdo ji reprezentuje."

Bohužel podle Vodičky se ukázalo, že první přímé volby hlavy státu byly vedeny dost ostře. „Někdy až příliš. Otázkou je, zda to bylo proto, že šlo o historicky první přímou volbu prezidenta, s níž jsme tudíž neměli žádné zkušenosti a jejímž pravidlům se tedy musíme učit. Nebo zda ji určití lidé tímto směrem orientovali úmyslně v zájmu vlastních cílů. Chyb, nekritičnosti, nechuti vyslechnout argumenty protistrany, možná i jízlivosti a falše bylo hodně. Předpokládám však, že jsme si z nich jako občané vzali poučení a že jsme - obrazně řečeno - když ne zkoušku, tak zápočet z občanství složili zcela určitě,“ zdůraznil Vodička.

Zeman - prezident Sjednotitel?

„V této předvolební kampani nesčetněkrát padlo jméno prezidenta Masaryka. Mějme tedy na paměti jeho slova: „V demokracii svoboda, volnost, demokracie znamená diskusi. Tj., nesmí se nikomu překážeti, kdo má jiné a opačné mínění. Naučiti se respektovat cizí mínění, vyslechnout důvody“. Masarykova demokracie představovala především stálý dialog, snášenlivost, spravedlnost a slušnost. Byla správou věcí veřejných pro občany. Aspoň tak onu dobu vnímám. Nebojme se proto obracet k minulosti, ke zkušenostem našich předků v zájmu budoucnosti. Mýlit se je lidské,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Vodička.

Hlava veteránského svazu proto tedy spolu se starými bojovníky doufá, že nový prezident od začátku hlavně přispěje ke zklidnění vášní. „A také stmelení národa. Ostatně bezprostředně po svém zvolení se Miloš Zeman nechal slyšet, že bude prezidentem všech dolních deseti milionů. Jen na něm záleží, jak se s naplněním tohoto slibu vypořádá. Dejme mu čas, ať ukáže, zda si důvěru nás, občanů, zaslouží, či nikoliv,“ dodal Vodička s tím, že váleční veteráni - Zemanovi významní příznivci - čekají, že nová hlava státu bude spolu s nimi důrazně hájit odkaz I. a II. odboje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …