Vášnivá demonstrace za Ukrajinu: Bursík přečetl rozhovor na PL.cz a spustil...

08.03.2014 20:30

REPORTÁŽ Putin chce začít s Ukrajinou třetí světovou válku. To hlásal jeden z transparentů na Václavském náměstí v Praze. Konala se tam totiž demonstrace proti ruské okupaci Ukrajiny. Šéf Liberálně ekologické strany (LES) Martin Bursík ve svém projevu ocitoval slova z rozhovoru, který zveřejnily ParlamentníListy.cz.

Vášnivá demonstrace za Ukrajinu: Bursík přečetl rozhovor na PL.cz a spustil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

„Put, Put, Put, s jídlem roste chuť,“ stálo napsáno na úplně prvním z rozvinutých transparentů. Byl na něm zobrazený ruský prezident Vladimir Putin jako slepice, která z krmítek označených Abcházie, Československo, Krym vyzobává zrní. Nad zhruba pěti sty demonstranty vlály ukrajinské vlajky a většina z nich měla modrožluté stužky připevněné i na klopách kabátů. Demonstrace za podporu Ukrajiny se účastnili předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, šéf LES Martin Bursík i jeho partnerka Kateřina Jacques.

Fašismus útočí

Demonstrace „Za naši i vaši svobodu. Ne ruské okupaci Ukrajiny“ na Václavském náměstí v Praze začala, ale podobné se odehrály i v dalších větších tuzemských městech. Na dalším z transparentů, kterých se postupně objevovalo více a více, stálo: Hitler – pohraničí, Stalin – Krym, fašismus – útočí. Policisté zatím odháněli fotografy z podstavce sochy svatého Václava. Zpěvák skupiny Bonebroke Jiří Bareš nejdříve vyjádřil úctu Rusům demonstrujícím proti okupaci Ukrajiny přímo v Rusku a pak spustil Bratříčku, zavírej vrátka od Karla Kryla.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg následně prohlásil, že my Češi jsme už zažili, když na naše území vnikla cizí vojska bez naší vůle. „Kecají, že na Majdanu byli extremisté. Při každé stotisícové demonstraci se najde sto pitomců,“ dodal s tím, že musíme Ukrajincům pomáhat, seč nám síly stačí. K situaci se vyjádřili i představitelé LES Bursík a Olga Sommerová. „Invaze ruské armády na Ukrajinu je zločin. Pro Vladimira Putina je to jasná vstupenka do Haagu,“ citoval Bursík v druhé větě a několika dalších z rozhovoru s novinářem Grigorijem Michajlovičem Paskem, který zveřejnily ParlamentníListy.cz v sobotu ráno. Podle něj se potvrzuje to, co říkal Václav Havel, že Rusko má problém s tím, že neví, kde má hranice.

Paměť z kamene

„Na fasádě Národního muzea jsou dodnes znatelné jizvy po ostřelování tanky z roku 1968. Mějme alespoň takovou paměť jako ten kámen,“ podotkla mimo jiné Sommerová. K mání byla petice Ne dostavbě Temelína ruskou firmou. Následně se u mikrofonu vystřídali zástupci různých ukrajinských spolků, ale promluvil i přímý účastník demonstrací na kyjevském Majdanu.

„Vědí hovno a Rus si udělá stejně, co chce, ať se nám to líbí nebo ne. V osmašedesátém sem sice přijeli a také mě serou, ale jednostrannou podporou Evropská unie nahnala do akcí právě ty radikály, co na Ukrajině popichují ruské obyvatelstvo,“ sdělil reportéru ParlamentníchListů.cz muž, jenž demonstraci pozoroval z patřičné vzdálenosti.

  • Více zpráv a odborných názorů k dění na Ukrajině ČTĚTE ZDE

Bursíkovy tvrdé sankce

Předseda LES Bursík nejdříve přiznal, že si přečetl rozhovor ParlamentníchListů.cz. „Záleží na reakci Evropy a USA. Je důležité jednat principiálně. Smířit se s tím, že třicet tisíc vojáků obsadí část suverénní země, je zcela nepřijatelné. Jde o totálně odsouzeníhodný trestný čin. Jedinou možnou reakcí jsou tvrdé sankce ve vztahu k Rusku na všech úrovních. Pocítí je sice i občané Ruska, ale k demokratické změně musí dojít uvnitř země. Putinova imperiální politika vede Rusko do izolace. Zastavil bych možnost dvojího občanství pro Rusy, neuděloval bych víza, nezval bych je na žádné summity a ať zapomenou na další tendry v Česku. Tuzemští politici by si měli uvědomit, kam dlouhodobé prosazování ruského zájmu vede. Teď tu hrozbu máme blízko hranic,“ řekl přímo ParlamentnímListům.cz Bursík.

„Teď se projevilo v plné nahotě, že evropská integrace postoupila velmi měkce. Jde o garanci míru v Evropě, ale ukazuje se, že máme-li uchránit mír v Evropě a obhájit další rozšiřování EU, tak musíme být silnější. Takže se otevírají otázky po společné bezpečnostní politice, vojenských silách a tak dále. Jde o aktuální téma,“ dodal s tím, že Česko by mělo tyto požadavky podporovat úplně nejhlasitěji. Pod svatým Václavem pak zazněla česká a ukrajinská hymna.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…