Vedra přinášejí zdravotní komplikace. Sužují i oči

06.08.2015 0:00

Opakující se vlny veder na území České republiky učinily z letošního léta jedno z nejteplejších a nejsušších letních období za posledních 241 let. Zatímco školáci se převážně radují ze slunečných a horkých prázdnin, zdravotníkům, a nejen jim, přibývají vrásky na čele.

Vedra přinášejí zdravotní komplikace. Sužují i oči
Foto: dodavatel TZ
Popisek: moře

Nadprůměrně vysoké teploty a suchý vzduch způsobují zdravotní komplikace zejména seniorům, nemocným lidem a malým dětem.  Ale kromě klasických nástrah spojených s vedrem, jako je přehřátí organismu či vysoký krevní tlak, způsobuje horký vzduch problémy mnohdy opomíjené – problémy se zrakem.

Horké a suché počasí může vést k rychlejšímu a výraznějšímu osychání povrchu oka - spojivky a rohovky - zejména u  pacientů, jejichž slzný film je nekvalitní anebo ho oči netvoří v dostatečném množství.  Nedostatečný a nekvalitní slzný film povrchu oka způsobuje zarudnutí očí, slepení očí po ránu, pocity písku a řezání v očích. Pokud by se do očí dostala zároveň infekce v podobě bakterií, virů, či mykotické infekce, může dojít až k infekčnímu vředu rohovky a v nejhorším případě až k trvalému poškození rohovky oka,“ varuje MUDr. Jana Mikšovská, lékařka oční kliniky DuoVize.

Oči rychle vysychají. Co s tím? 

Řešení je nasnadě: chladit a zavlažovat. Čili přes poledne a v dobách největších veder je nejlépe zůstat v chladnějších místnostech a oči svlažovat speciálními kapkami.

Slzný film je důležitý, protože pomáhá ostrému vidění a také slouží jako ochrana před infekcemi a alergeny. Jako prevence slouží aplikace umělých slz, na trhu je více druhů, liší se složením.  O tom, který přípravek je pro Vás vhodný, je nutné poradit se s očním specialistou,“ upřesňuje MUDr. Janina Waloszková, lékařka Očního centra Praha.

Podle odborníků je problematické i s vedrem spojené sucho. Do vzduchu se totiž dostane více prachových částic a i ty mohou oči nepříjemně podráždit. „Na prachové částice ve vzduchu se velmi často vážou alergeny pylů, které zvyšují alergické projevy: od alergické rýmy, přes zhoršení astmatických potíží až po alergické záněty spojivek. Pro tyto oční záněty je nejtypičtější svědění očí a vodnatá sekrece. Pacientům se doporučuje užívat léky a oční kapky, které slouží k potlačení alergických projevů očí,“ uvádí MUDr. Mikšovská.

Co je horší? Pocení nebo klimatizace?

V horku se lidský organizmus začíná přirozeně potit, aby ochladil povrch těla. Pot ovšem, zejména smísí-li se například s opalovacími krémy, může působit v oku rovněž agresivně. „U citlivějších očí může pot, který se dostane do očí, vyvolávat silné pálení. Nedochází k trvalému poškození očí, ale v případě, kdy pot v oku dráždí, je dobré vypláchnout oko borovou vodou či dezinfekčními kapkami,“ radí lékařka.

Oproti tomu bojovat proti vedru a pocení prostřednictvím klimatizace výrazně nedoporučuje.
V klimatizovaných prostorech očí pálí, pacienti často popisují pocit  písku v očích a paradoxně dochází i ke zvýšenému slzení očí. Ani použitím větráků projevy sucha v očích neodstraníme. Naopak, proud teplého vzduchu vede ještě k výraznějšímu osychání povrchu oka a tím ke zhoršení potíží,“ varuje MUDr. Mikšovská.      

Problém mohou způsobit brýle i kontaktní čočky

Vedro nikterak nenahrává ani uživatelům kontaktních čoček a dioptrických brýlí. „Zvláště kontaktní čočky s vysokým obsahem vody mohou v horkém prostředí dříve vysychat a dráždit oči. Při plavání, zejména v přírodních koupalištích, zvyšují kontaktní čočky výrazně riziko infekčního zánětu rohovek. Proto je vhodné při vodních sportech kontaktní čočky nepoužívat,“ varuje lékařka a dodává, že ani brýle nejsou to pravé: „Pot kolem nosníku a nožiček brýlí může v horkém počasí dráždit přilehlou pokožku a vyvolávat kontaktní záněty kůže. Brýle bývají zároveň zejména v létě při vodních sportech překážkou, hrozí zde utopení brýlové korekce, a přes zacákaná brýlová skla člověk prostě nevidí. Asi nejlepší alternativou ke kontaktním čočkám či dioptrickým brýlím jsou v současné době spolehlivé, ověřené a bezpečné laserové operace dioptrických vad.“ 

Nezapomínat na brýle ani na kapky      

Jak tedy o oko v horkém počasí pečovat? „Chránit oči před UV zářením je v létě samozřejmost. Tmavé brýle s UV filtrem již nejsou pouze módním doplňkem, ale snižují riziko kožních a očních nádorů, zejména melanomu duhovky či sítnice oka. Zároveň chrání okolí očí před vznikem drobných vrásek. Důležité ale je uvědomit si, že pokud mají oči v horkém prostředí tendenci osychat, je nutné používat také speciální umělé slzy.

Pozor na přemnožené vosy! Žihadlo může i oslepit     

Nepříjemným fenoménem, který se suchým a teplým počasím dnešních dnů souvisí, je přemnožení některého bodavého hmyzu. Během letošního léta se po celé České republice objevil nadměrný výskyt vos. Ty navíc začínají být vlivem nedostatku tekutin agresivní. Ve střehu by tak měli být nejen alergici. „Naštěstí jsou případy bodnutí žihadla přímo do oka velmi vzácné. Oko na jakýkoliv přibližující se předmět reaguje sevřením víček a k těmto typům úrazů prakticky nedochází. Nicméně při přemnožení hmyzu je riziko vyšší. Jed včel, vos i čmeláků vyvolá v oku zánětlivou reakci, která vede k otoku a poškození tkáně - spojivky, skléry a rohovky - a často i přes veškerou lékařskou péči k trvalému poškození oka,“ vysvětluje MUDr. Mikšovská a dodává: „Žihadlo v oblasti víčka lze opatrně odstranit, pozor na váček na konci žihadla, jehož zmáčknutí zvyšuje množství vstříknutého jedu. Ránu je vhodné ošetřit dezinfekcí a chladit. V případě otoku rány je nutné použít léky proti alergii. Ale pokud by došlo k bodnutí žihadla přímo do oka, je nutné vyhledat urychleně lékařskou péči a pacient by se neměl pokoušet žihadlo sám odstranit.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …