Velké srovnání cen s komunismem je zavádějící. Ekonomka proti matematikovi

24.10.2012 17:51

Vlnu rozhořčených reakcí vyvolala na sociální síti Facebook webová stránka zakomunistu.cz, srovnávající ceny před Listopadem´89 a dnes. Ekonomka a politolog se pak nad uvedenými údaji shodují, že příliš objektivní asi nebudou. To podstatné, proč zejména starší lidé nostalgicky vzpomínají na socialismus, totiž vůbec neřeší.

Velké srovnání cen s komunismem je zavádějící. Ekonomka proti matematikovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Strach pravice ze vzpomínajícího pamětníka socialismu je silnější tím více, čím silnější současná KSČM je. Po prohraných krajských a senátních volbách, s vidinou možných voleb předčasných, tak lze očekávat kampaň zaměřenou na popisování skutečné tváře minulého režimu o to intenzivnější. Jednou z prvních vlaštovek, určených zejména nejmladší generaci voličů, je webová stránka zakomunistu.cz, pod níž je jako vlastník autorských práv podepsán Petr Staníček.

Stránka porovnává cenu různých druhů zboží a služeb v roce 1989 a dnes, přičemž ukazuje i cenu relativní, přepočítanou na dnešní průměrnou mzdu. Podle ekonomky Ilony Švihlíkové je nutné tyto údaje brát s rezervou. "Především je poněkud zavádějící už ta částka 21 tisíc jako jakýsi střed příjmů českých obyvatel s tím, že polovina lidí má mzdu nad a polovina pod touto úrovní. Pokud si vzpomínám, průměrná mzda v ČR je 24 tisíc a dosahuje jí asi třetina obyvatel, proto se mi těch 21 tisíc nezdá jako relevantní údaj," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Švihlíková.

Nájem, změny spotřebního koše, život v socialistické jistotě. To vše prý chybí

V tabulce prý navíc není uveden nájem, který pro sociálně slabší vrstvy představuje největší finanční zátěž. "V minulém režimu bylo nájemné položkou v podstatě symbolickou a získat bydlení nebylo tak složité jako dnes. I proto mi tam nájem, popřípadě průměrné náklady na hypotéku také chybí," upozorňuje ekonomka. Nutno prý také brát v potaz naprostou změnu složení spotřebního koše. Švihlíková to demonstruje na příkladu magnetofonu, dnes spotřební položky, dříve luxusního zboží, na které šetřila celá rodina. "Navíc, nájem je něco, bez čeho se neobejdete. Bez magnetofonu ano," dodává. Nutno ovšem podotknout, že sám autor podotkl, že stránky ještě nejsou hotové a že třeba údaje o nákladech na bydlení kvůli nedostatku dat zatím nebyl schopen přepočítat.

Přesně opačně podle Švihlíkové dopadly právě náklady na bydlení. "Pokud nebereme v potaz i kvalitu zboží, kdy socialistický špekáček je sice dražší, ale také není ze soji, ale z masa, funkci státu jako garanta určité životní úrovně a další. Proto to nepovažuji za příliš vypovídající, je to vytržené z ekonomického kontextu. Nelíbí se mi, jak ten člověk pracuje s daty," uvedla ekonomka ke srovnávací tabulce.

Nečekali jsme v Listopadu příliš mnoho?

"Jakýkoliv pokus o analýzu a srovnání, které by napomáhalo rozhodování voličů, je správný a vždy lepší, než podléhání emocím a momentálním náladám. Na druhou stranu ale stránky zakomunistu.cz ukazují pouze část reality. Jejich autoři by si měli položit otázku, proč lidé po komunismu tak teskní, když si nemají na co stěžovat. Evidentně totiž důvod mají," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek. Autor stránky totiž neuvádí například náklady na zdraví, které starší generaci trápí asi ze všeho nejvíce.

Všeobecně pak Jelínek stránky hodnotí jako zajímavý nápad. "Jenže oni některé věci zamlčují, nabízejí jen ekonomický pohled a nereflektují podstatnou věc, která k frustraci populace a nostalgii po dobách komunismu také úzce souvisí. Jde o očekávání spojená s Listopadem. Ta vedla ke zklamání většiny lidí. Proto takové stránky mohou sloužit pouze k přesvědčování již přesvědčených lidí, kteří komunisty nikdy nevolili ani volit nebudou," shrnuje své výtky Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…