Velmi drsný dopis papeži od odpůrců vydání miliard církvi. Čtěte

14.03.2012 9:13

Protesty Čechů, rozhořčených údajným darem vlády premiéra Nečase ve výši nejméně 173 miliard korun úzké minoritě hlavně katolických věřících, zaštítěných vzdáleným Vatikánem, neberou konce. Dokonce nabírají na síle. Aktivisté, mezi nimi i bojem proti komunistickému režimu zocelení chartisté, představili v úterý otevřený dopis, který zaslali hlavě katolické církve, papeži Benediktu XVI.

Velmi drsný dopis papeži od odpůrců vydání miliard církvi. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Češi protestují u papeže proti okradení vlastní země. Pachatelem jsou podle nich Nečasova vláda a katolická církev, které mají spadnout do klína nemovitosti v ceně nejméně 75 miliard korun. Plus další peníze, které s inflací dosáhnou za 30 let hodnoty bezmála 100 miliard.

Taková je prý hodnota majetku, který byl komunisty údajně církvím odňat. Iniciátoři otevřeného dopisu papeži Benediktu XVI, který včera odeslali všem světovým médiím a tiskovým agenturám, však tvrdí, že církvi v roce 1948 patřil jen zlomek tohoto majetku a není tedy důvod cokoliv v takovém rozsahu vracet.

„Podali jsme proto trestní oznámení na každého ministra české vlády, včetně premiéra Nečase, a také na hlavu českých katolíků kardinála Dominika Duku, pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a krádeže. Žádná církev totiž svůj majetek už 230 let, od manifestu císaře Josefa II., nevlastní. Navíc je tu zpochybňována pozemková reforma z let 1919 a 1947, což je skutečné otevírání Pandořiny skříňky. Nabourává se tím dosud platná hranice pro restituce, což je únor 1948. Českému státu a lidem proto hrozí nová nejistota, že nakonec budou odškodněni třeba sudetští Němci nebo proněmečtí kolaboranti,“ řekla ParlamentnimListum.cz spisovatelka, bývalá disidentka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková.

Jak vzápětí uvedla, těchto trestních oznámení je nejméně půl stovky a to se ještě o všech dosud neví. „Důležité je i to, že na seznamu církví, kterým se má vracet majetek a dávat finanční odškodnění, je i řada církví, které vznikly teprve nedávno, dokonce i po listopadu 1989, takže ty nemohl nikdo po roce 1948 žádným způsobem poškodit, okrást. Jedná se o neexistující majetkové nároky,“ zdůraznila Procházková, podle které by se po katolících mohli klidně ozvat i protestanti, kterým také nikdo nevrátil majetek, uloupený a ukradený českými a rakouskými katolíky po roce 1620.

Česká vláda- asociálů parta

Další námitkou proti vydání majetku církvím je podle Procházkové fakt, že se jedná o protiústavní čin, neboť protěžuje zájmy menšiny proti právům většinové společnosti. „Věřících rapidně ubývá a v současnosti je jich v celkové populaci méně než 10 procent. Naopak roste pohrdání vůči římskokatolické církvi. Se zákonem o darování majetku a peněz církvím nesouhlasí 80 procent občanů České republiky,“ tvrdí unisono Procházková a její kolegové Václav Dvořák a mezinárodně uznávaný historik Mojmír Grygar, signatáři otevřeného dopisu papeži. Jak Procházkovou ihned doplnil Dvořák, nejedná se jen o plané strašení prolomením např. Benešových dekretů, už se totiž objevila snaha královéhradeckého poslance za TOP 09 Jiřího Olivy navrhnout zákon, kterým by se popřela legitimita pozemkové reformy z roku 1947, protože v té době už prý byla česká justice a stát „ovládána komunistickou mocí“. „Dnešní česká vláda je asociální,“ dodal Dvořák.

Na dotaz ParlamentnichListů.cz, zda byl dopis papeži zaslán kromě Vatikánu a světovým médiím také české vládě, Procházková odpověděla, že ne. „Mohou si ho přečíst na internetu,“ briskně řekla Procházková.

Tvrdá kritika katolické církve za její touhu po moci

ParlamentniListy.cz však text papežského dopisu svým čtenářům přinášejí.

.„Češi a Moravané už kdysi prošli násilnou rekatolizací a nezlomilo je to. Smysl dějin národa nelze přepsat ani popřít, pokaždé se znovu vynoří, ozřejmí a utuží. Hrdost národa se nedá ukrást, tak jako pole a lesy.  Zákon o převodu majetků, o jehož přijetí tak usilujete, nezajistí, že Češi přilezou po kolenou do kostela, ani nezpůsobí to, že naše děti usednou do církevních škol. Ten výhledový předpoklad je mylný, neboť podle naší demokratické ústavy veškerá moc vychází z lidu, takže už zítra mohou předkladatelé zmíněného zákona stanout před soudem. Trestní oznámení na ně podalo už několik desítek občanů České republiky, a kdyby se zde mohl podepsat každý český občan, který s ní nesouhlasí, četl byste několik miliónů jmen, píše se v dopise signatářů odporu proti krádeži českého státního majetku německému katolickému papeži do Říma, resp. Vatikánu.

Papeži se možná nebude líbit připomínka českého národního hrdiny a mučedníka Jana Husa a husitů, kteří sami dokázali rozprášit čtyři mezinárodní agrese formou křižáckých tažení. Signatáři také papeži připomínají údajnou katolickou chuť obohatit se v kauze sporu o chrám svatého Víta na Pražském Hradě. „Se smutkem si uvědomujeme, že skutečné křesťanské principy ve smyslu evangelií, ke kterým se Evropa dosud hlásí, se dnes stávají jen etiketou na prázdné láhvi, z které se již živá doba zmizela. K čemu bude církvi bohatství, když ztrácí skutečnou autoritu? Čím chce inspirovat? Jak chce věřící pozvedávat na duchu, když i v kostelích káže o majetcích, které potřebuje, zatímco občané chudnou a státy jsou zadluženy?“ apelují signatáři na sociální cítění papeže.

Občane, hr na ně!

Procházková tvrdí, že pravda nakonec zvítězí, a to přesto, že justice si zatím podle slov jejího spolupracovníka Václava Dvořáka všechna trestní oznámení na vládu, premiéra a bosse českých katolíků Duku přehazují jako horký brambor a činnost, kterou mají v popisu práce a za co je lidé platí ze svých daní, jen bojkotují. „Posunují si to jako nádražáci na seřaďovacím nádraží,“ ušklíbl se Dvořák. „A pokud nezvítězíme, aspoň bude navždy řečeno, že jsme se bránili,“ říká hrdě Procházková, která počítá i s odložením věci a odvoláním do vyšších pater české justice. Varuje ovšem také před porušováním pravidel parlamentní demokracie a jednacího řádu sněmovny, kde „buldozer“ vládní většiny drtí jakýkoliv odpor proti tomuto zákonu. „Teď už zbývá jen lidový odpor. Lidé musí sami žádat na svých poslancích, aby si zákon přečetli, Ať vědí, co vlastně schvalují. Vždyť oni ho mnohdy ani neznají, hlavně ti pravicoví! A lidé mají po nich také chtít, aby jim ho poslali a vysvětlili, proč jsou pro,“ burcuje lidi do odporu disidentka Procházková.

Zase ten Pospíšil

Záplava trestních oznámení na vládní ministry ukázala také jednu zajímavou skutečnost. Bráno čistě podle počtu trestních oznámení na hlavu je jakýmsi Černým Petrem, tedy politikem, který je nejčastěji v hledáčku policie a státních zástupců paradoxně šéf české justice Jiří Pospíšil. ParlamentniListy.cz totiž už včera přinesly zprávu, že se na Pospíšila blíží další vlna trestních oznámení kvůli ignoraci jeho resortu na závazné rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, u kterého otcové dětí, které jim ukradly jejich vlastní matky a kterým česká justice nepovolila střídavou péči, zvítězili se žalobami na ochranu svých lidských práv a práv svých dětí na oba rodiče.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…