Vepřín v Letech zůstane. Jandák: Ten koncentrák stál stejně vedle

08.10.2010 15:55

Předseda vlády Petr Nečas pro LN uvedl, že vláda nebude bourat vepřín u místa bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku. Od roku 1998 jej slibovaly odstranit všechny kabinety, které tu byly u moci. ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření zpěváka romské skupiny Gipsy Radoslava „Gipsy“ Bangy, bývalého ministra pro lidská práva Michaela Kocába, exministra kultury Vítězslava Jandáka a Nečasova poradce pro lidská práva Romana Jocha.

Vepřín v Letech zůstane. Jandák: Ten koncentrák stál stejně vedle

„Jsem rád, že současná připomínka utrpení Romů v Letech je mnohem důstojnější. Uvažovat o dalších změnách je v souvislosti se všemi úsporami ve výdajích státu velmi složité," vzkázal deníku premiér. Nečas se odvolává na letos dokončenou rekonstrukci pietního místa připomínajícího romské oběti nacismu v Letech.

Premiérův poradce pro lidská práva Roman Joch i s ohledem na možné náklady ParlamentnímListům.cz řekl, že výkup a zbourání vepřína považuje za nerealistické.

Zbourání vepřína není podle Kocába na pořadu dne

Bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb ParlamentnímListům.cz řekl, že výkup, zbourání a přesun vepřína není teď na pořadu dne. „Udělali jsme obrovský pokrok. Památník jsme postavili a slib splnili. Nyní je na pořadu dne vystavení mezinárodního vzdělávacího centra o romském holokaustu v Hodoníně u Kunštátu. Toto měla uskutečnit Topolánkova vláda ve svém usnesení a toto zůstala dlužna. Fischerova vláda to rovněž podpořila," řekl Kocáb.

Pro centrum byly ze státního rozpočtu vyčleněny prostředky ve výši zhruba osmdesát až devadesát milionů. Dnes je podle Kocába úkolem ministerstva školství, aby tento projekt započalo. Náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová podle něho tento projekt brzdila. Kocáb dále uvedl, že ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných mu přislíbil, že projekt dokončí a že mu věří.

„Pokud se to nerozjede do konce tohoto roku, tak hrozí, že prostředky budou ztraceny. Obávám se, že to teď stagnuje. Přesun vepřína je nyní až na druhém místě, protože je třeba postupovat postupně. Tedy nejprve pietní místo, to je hotovo, potom vzdělávací centrum a výkup vepřína jako poslední krok, protože je hospodářská krize a i vzhledem k nákladům by výkup zbytečně vyvolával negativní reakce veřejnosti," doplnil Kocáb.

Podle Jandáka nebyl tábor na místě vepřína

Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák z ČSSD, který se problematikou také zabýval, řekl, že tábor nestál na místě, kde je nyní vepřín. „Ten tábor stál skutečně vedle. Já jsem pro to, aby bylo třeba ještě více zkultivováno to pietní místo, ale když si vezmete, že náklady na zbourání vepřína by přišly stát skoro na půl miliardy korun a na místě vepřína opravdu tábor nestál, tak musím bohužel přiznat, že toto rozhodnutí vlády Petra Nečase koresponduje s mým názorem," řekl redakci Jandák.

Jandák před časem řekl: „Moje a romská duše jsou si vlastně hodně podobné. Miluji slunce, nezávislost. Mám velmi rád děti a byly i doby, kdy jsem je rád dělal. Skutečně mám mnoho podobného s Romy a nikdy jsem s nimi za celý život neměl žádný problém. Pro mě jsou lidi prostě slušní a hezcí a pak jejich opak, podle toho je soudím. Když navíc spustí cikánská muzika, kdo by vydržel sedět?"

Gipsy je zklamán

Radoslav „Gipsy" Banga je rozhodnutím Nečasovy vlády ale zklamán. „Pro nás, Romy, je to místo, kde vzpomínáme na nehezké věci, které se staly. Dost mě štve, že takovou dobu po pádu komunismu to nikdo neuznal. Z hlediska toho, že je hospodářská krize, tak pana premiéra Nečase v podstatě chápu, na druhou stranu Terezín či jiná místa koncentračních táborů jsou lokality, které si zaslouží mnohem více pozornosti od vlády. A to nedělal ani pan Topolánek, ani nikdo před ním a ani pan Nečas, takže je to pro mě lehké zklamání. Ale že bych kvůli tomu šel do ulic a rozbíjel okna, tak to ne. Ale spíš mě to mrzí," řekl redakci Banga.

Podle Klause je problém složitější

Europoslanec KSČM Miloslav Randorf před časem uvedl, že náklady na zbourání a přemístění kolísají od 450 milionů do jedné miliardy. „Náklady, které by si vyžádalo přemístění živočišné výroby v Letech by bylo možno využít jinak. Příslušnou částku dát například na zvláštní fond, který byl podporoval vzdělání nejmladší romské generace. Máme společný zájem na tom, aby jejich připravenost na výzvy dnešního světa byla co největší," řekl Ransdorf.

Prezident republiky Václav Klaus se k problematice vyjádřil v roce 2005 v LN. „Ukazuje se, že to s tím táborem je složitější. Že to byl původně pracovní tábor pro ty, kteří odmítali pracovat. Zdaleka ne jen romský. Není to opravdu koncentrační tábor v tom slova smyslu, jak každý z nás podvědomě rozumí slovu koncentrační tábor a vidí Osvětim, Buchenwald a tyto věci," řekl Klaus.

„Samozřejmě se tam odehrála celá řada tragických věcí. Rozumím-li ale tomu, tak oběti toho tábora byly primárně spojené s epidemií skvrnitého tyfu, a nikoli s tím, co bývá tradičně chápáno jako oběť koncentračního tábora. Aspoň v tom, co se každé dítě učí ve škole. Samozřejmě, že je třeba patřičnou pietu tomuto místu zvolit. Pokud tomu rozumím, jistá forma piety byla zvolena vládou před deseti lety a pak ještě vláda Miloše Zemana zvolila nějaké doplnění," dodal prezident.

Čtěte také:
Na památník u vepřína nejsou peníze, tvrdí Nečas

Zahradil (ODS): Ochrana menšin jako politická zbraň


 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…