Vicepremiér-pamětník setřel církve: Vy nemluvte o nacistech

03.09.2012 8:35

Egon Lánský, někdejší místopředseda Zemanovy vlády a „pamětník“, jak se sám prezentuje, napsal pro Britské listy text o svých zážitcích s nacisty, komunisty a katolickou církví. A na jejich základě prý rozhodně nemůže podpořit tvrzení církevních představitelů, srovnávajících billboardovou kampaň ČSSD s plakáty třetí říše.

Vicepremiér-pamětník setřel církve: Vy nemluvte o nacistech
Foto: ČSSD
Popisek: Propagační obrázek Čssd k církevním restitucím

Podle Lánského se v případě církevních restitucí jedná o cosi nespecifikované, co prý bylo ukradeno a musí se vrátit. Pozoruhodné je, že tohle „něco“ vyvolává nevkusnou agresivitu u představitelů náboženských organizací a odpor u většiny občanů.

Vrcholem jsou pak útoky katolických představitelů na českou sociální demokracii, že svou nevěcnou argumentací vyvolává závist a nenávist a inspiruje se dokonce plakáty třetí říše, což prý mohou potvrdit pamětníci.

Lánský se tedy hlásí coby pamětník- svědek a prohlašuje, že nic z uvedeného potvrdit nemůže. Naopak prý jako rodák ze Slovenska může potvrdit kolaboraci katolické církve s nacisty, symbolizovanou zejména tehdejším prezidentem, farářem Josefem Tisem. Ten nechal do nacistických koncentráků odvléct slovenské Židy a ještě za to Hitlerovi zaplatil - nejspíš z konfiskovaného židovského majetku. A když se Slováci vzbouřili, povolal na ně nacistická vojska, což nejednoho Slováka stálo život.

V perzekuci jeho rodiny pak prý pokračovali komunisté, kteří jim sebrali i to, co jim zbylo, ovšem po revoluci jim prý nebylo vráceno prakticky nic. A teď ještě musí poslouchat, jak se jistý arcibiskup označuje za zástupce všech věřících, ačkoliv zástupci jiných církví už vyjádřili podiv nad tím, že nevědí, za co to vlastně mají dostat. A za Radu židovských obcí jej podpořil konvertita, který prý celý život profituje na náboženství.

Lánský přeje všem církvím úspěch při jejich činnosti, pokud bude v zájmu občanů. „Jsem ale proti návrhu zákona, který, pokud nakonec bude schválen, projde minimální většinou nereprezentativního parlamentu,“ uzavírá bývalý vicepremiér. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…