Viewegh: Dost bylo Dalíků, Grossů, Kocourků... Babiš do politiky

12.11.2011 14:30

Úspěšný spisovatel Michal Viewegh pro ParlamentníListy.cz přiznal, že sdílí dnes už všeobecné obavy. "Díky Grossům, Řebíčkům, Dalíkům, Bartákům, Janouškům, Bémům, Hrdličkům, Romanům, Horálkům, Čmejlům, Kocourkům, Kadlecům a stovkám dalších jsme v oblasti korupce dosáhli historického rekordu," říká.

Viewegh: Dost bylo Dalíků, Grossů, Kocourků... Babiš do politiky
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Michal Viewegh

Spisovatel Viewegh věří, že nárůst vzniku různých občanských iniciativ pomůže zvrátit  současný rozmach korupce. Ovšem musí přinést účinná protiopatření.

"Korupci mohou omezit jen účinná - nikoli polovičatá - protikorupční opatření. Odborníci se shodují, že je to například úplné zrušení akcií na doručitele, nový zákon o financování politických stran nebo zákonná povinnost rozkrýt majetkovou strukturu firmy ucházející se o veřejnou zakázku až do posledního subdodavatele. Občanské iniciativy - pokud se nezmění v politické subjekty - mohou za přijetí takových opatření pouze slovně apelovat. Marně apelovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz spisovatel.

Čtěte také:


Podle něj mají politické strany i případná nová politická uskupení šanci negativní vývoj v zemi přeci jen zvrátit.

Čtěte také:


"Teoreticky jistě ano, v současných podmínkách českého parlamentu ne - viz nedávno přijatý alibistický zákon o veřejných zakázkách, který nařizuje rozkrýt pouze prvního subdodavatele, to jest většinou bílého koně..," upozorňuje ale na další mezery v zákoně, od kterého si řada bojovníků proti korupci tolik slibovala.

Související: Protikorupční fond se ozval: Jankovský je na odstřel. Hraje to s mafiány


Ano, Babiše jsem podpořil

I proto Michal Viewegh připustil to, že snahy Andreje Babiše, který si nedávno nechal zaregistrovat občanské sdružení ANO 2011 s cílem likvidovat v Česku korupci, jsou velmi potřebné a odvážné. "Proto jsem tyto snahy podpořil," sdělil Viewegh ParlamentnímListům.cz.

Sdružení Akce nespokojených občanů, které pod zkratkou ANO 2011 před pár týdny zaregistrovalo ministerstvo vnitra, přitom získává sympatie lidí ze všech možných společenských vrstev jak "na drátku". Krátce poté, co byl zveřejněn manifest sdružení, připojilo se k němu svými podpisy více než 2000 lidí - a jejich počet podle všeho není konečný. Mezi nimi je právě i jméno spisovatele Michala Viewegha.


Čtěte také:


Spekuluje se přitom o tom, že by sdružení mohlo časem přerůst do regulérní politické strany.  Andrej Babiš to sice zpočátku odmítal, nakonec však připustil i tuto možnost. A zároveň si zaregistroval hned několik ochranných známek, které by mohly být novými názvy pro politickou stranu. Server ihned.cz pak krátce poté zveřejnil i blíže nespecifikované informace, že prý podnikatel-miliardář oslovil i některé politiky.

Žijeme v nefunkčním státě, sociální rozdíly se prohlubují

"Ekonomické a politické poměry v České republice kritizuji už dlouho, ale stejně jako většina lidí jsem neměl odvahu říkat je veřejně. Žijeme v nefunkčním státě a sociální rozdíly se prohlubují. Každý den se v novinách píše o obrovské korupci, přitom stát se neustále zadlužuje. Podle průzkumů si přes 80 procent občanů myslí, že i politické strany jsou zkorumpované a o názory lidí se zajímají jen v době voleb," reagoval Babiš v médiích na to, co si slibuje od zmiňovaného nově zaregistrovaného občanského sdružení ANO 2011.

Dodal, že jde skutečně o neutěšený stav a za stávajícího rozložení politických sil nevidí budoucnost nijak pozitivně.

Čtěte také:


"Jedním ze zásadních impulzů pro mé vystoupení byl pak rozhovor pana prezidenta o korupci se studenty v Brně. Když jednoho ze studentů zajímal názor na problém úplatkářství a vznik Nadačního fondu proti korupci, který letos založil podnikatel Karel Janeček, řekl náš prezident: Kvazinadační fondy považuji za politické agitky. Doufám, že nikdo z vás na to nenaletí. A to mě dostalo," připustil v rozhovoru pro deník Právo Andrej Babiš.

Gesto rozhněvaného občana nebo spisovatele?

Současné poměry na české politické scéně proto vyburcovaly i spisovatele Michala Viewegha k tomu, aby aktivity Andreje Babiše podpořil. V jednom z rozhovorů to nazval "gestem rozhněvaného občana".

Když přišla řeč na to, zda nehodlá sáhnout také ke gestu spisovatele a jeho roli pro „svědomí národa", přiznal,  že se vždy takovému národněobrozeneckému pojetí bránil.

Čtěte také:


"Přijde mi strašně domýšlivé, aby se někdo považoval za „svědomí národa". Na druhou stranu bych v době, kdy tu máme reálné miliardové tunely, reálné únosy, nevyšetřují se vraždy a tak dále, nemohl psát apartní detektivku o krádeži briliantů. To by bylo absurdní," uvedl v rozhovoru pro Právo Viewegh.

Podle něj se skutečně rozpadá v poslední době systém demokracie u nás.

"Došlo k výraznému nabourání, ne-li zboření, základních pilířů demokracie. Můžeme mluvit o nezávislosti soudní moci, když tu dochází k prakticky neprůstřelné spolupráci zkorumpovaných politiků, mafiánů, policistů a státních zástupců? Žádná z velkých kauz posledních let totiž není dotažená, nic se nikdy nedošetřilo. Teď jsem četl, že od policie odchází další vyšetřovatel případu pandur, objevuje se podivná snaha o diskreditaci šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, je to pořád dokola...," uzavřel Viewegh svůj kritický a nepříliš optimistický pohled na současnost. 

Čtěte také:


I to možná může být důvodem toho, proč jedna z jeho posledních knih s názvem Mafie v Praze není jen literaturou k pobavení a lehčím čtením pro volné chvíle. Jde o detektivní thriller o propojení české politiky, podnikatelské sféry a mafiánských praktik.  

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…