Víme, co hrozí Michalu Haškovi na volebním sjezdu ČSSD

01.02.2013 4:44

VÍME PRVNÍ Blížící se březnový sjezd ČSSD nebude mít hlavní náboj v rozhodování o předsedovi, jak tomu bylo při předchozím, ale ve volbě statutárního místopředsedy strany. Michala Haška v ní s velkou pravděpodobností vyzve Lubomír Zaorálek. Jeho zvolení by posílilo pozici stávajícího předsedy Bohuslava Sobotky, jemuž je druhý muž strany velkým rivalem.

Víme, co hrozí Michalu Haškovi na volebním sjezdu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

Před dvěma roky se v Brně utkali o post předsedy ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek a jejich souboj skončil těsným vítězstvím prvního jmenovaného. Po dvou letech se sjedou delegáti do Ostravy, aby tam ve dnech 15. a 16. března rozhodli o novém vedení strany. Budou volit s vědomím, že vybraná sestava povede ČSSD do parlamentních voleb a s předpokladem, že pro příští čtyři roky bude z vládní pozice určovat směřování země.

Sociální demokracie je vítězem všech posledních voleb – parlamentních, krajských i senátních, i když v prvním případě jí to nebylo k převzetí vlády vůbec nic platné. Vzhledem k jejím dlouhodobým předvolebním preferencím se dá předpokládat, že na sjezdu zvolený nový či staronový předseda bude příštím premiérem. Téměř jistě se jím stane Bohuslav Sobotka, s nímž se tentokrát Michal Hašek do křížku nepustí.

Haška k boji o předsednictví zvolení Zemana na Hrad nepřiměje

Přitom pozici Michala Haška mohlo posílit zvolení expředsedy ČSSD Miloše Zemana prezidentem, neboť je vnímán jako člověk nové hlavě státu bližší. „S Milošem Zemanem jsem komunikoval, komunikuji a hodlám tak činit i nadále bez ohledu na sjezd ČSSD. Na březnový sjezd do Ostravy ale pojedu s tím, že podporuji Bohuslava Sobotku ve volbě předsedy, sám hodlám opět kandidovat na prvního místopředsedu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

Po dramatickém průběhu minulého sjezdu oba avizovali, že povedou ČSSD jako tandem, přesto jsou spíše považováni za politické soky. A tomu napovídá i skutečnost, že podle informací, které získaly ParlamentníListy.cz, má Bohuslav Sobotka zájem, aby o post statutárního místopředsedy usiloval jeho spojenec Lubomír Zaorálek. Ten už také jednu nominaci na tuto funkci získal, a to na konferenci Moravskoslezského kraje.

Zaorálek je připraven na jakoukoli volbu, do které ho pošle jeho kraj

„Je to ještě otevřená věc a není to jenom moje rozhodování. Je to také strategie kraje, která se bude tvořit až před sjezdem, kdy se sejdou delegáti Moravskoslezského kraje, zhodnotí situaci a rozhodnou se, jak budou postupovat. Zájmem kraje je samozřejmě získat co nejsilnější postavení ve vedení, ale bude vycházet ze situace, která vznikne před sjezdem i na něm,“ říká pro ParlamentníListy.cz Lubomír Zaorálek, možný vyzyvatel Michala Haška o post statutárního místopředsedy.

Dosavadní místopředseda ČSSD i Poslanecké sněmovny vysvětluje, že po všech krajských konferencích se vyhodnotí, kdo získal kolik a jakých nominací a podle toho se určí další postup. „Pokud jde o mě, tak jsem připraven nastoupit tam, jak se dohodneme, protože si myslím, že podporu v krajích mám poměrně dost vysokou. Ale až těsně před sjezdem bude jasné, zda to platí i pro volbu prvního místopředsedy. Nemělo by cenu kandidovat jen pro samu kandidaturu, ale jen ve chvíli, kdy je jasné, že to má reálnou šanci na úspěch,“ poznamenává Lubomír Zaorálek.

Domluva předem, nebo volné hlasování delegátů

Jeho kandidatura na post druhého nejvýše postaveného člena strany by však nemusela být po chuti sociálním demokratům z tzv. Haškova křídla, kteří by brali dosavadní rozdělení sil a zachování tandemu Sobotka – Hašek, jak bylo v minulosti domluveno. „Je otázka, jestli má být všechno dohodnuto předem a všichni mají mít svá místa ve vedení jasná, nebo jestli to má být skutečně rozhodování v tajném hlasování,“ zamýšlí se Lubomír Zaorálek.

„Připadá mi, že tohle není tak jednoznačné. Nedá se říci, že ideální je dohoda všech se všemi, a ty volby jsou už jen formální. Je to tajné hlasování, a to znamená, že delegáti mohou mít jiné názory než funkcionáři krajů na vedení strany. A my se pohybujeme mezi těmito dvěma póly. Na jedné straně volné hlasování tajné, kde záleží, co ti delegáti hodí do uren. A druhá věc je, že se situace zvažuje jednotlivými kraji, kde ale nikdy není absolutní dohoda a rozhodnou hlasováním delegáti,“ upozorňuje místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny.

Protikandidaturu bere Hašek jako poziční záležitost k vyjednávání

Dosavadní statutární místopředseda si však zatím z možného protikandidáta těžkou hlavu nedělá. „Kandidovat na jakoukoliv stranickou funkci může samozřejmě každý člen ČSSD, nicméně jedinou nominaci Luboše Zaorálka na pozici statutárního místopředsedy ČSSD, kterou získal v Ostravě, beru jako poziční záležitost k vyjednávání moravskoslezské organizace a Luboše v rámci předsjezdových diskusí. Bude-li jiný kandidát či kandidáti, férového souboje se nebojím a jsem na něj připraven,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

„Věřím, že oba zvládnou vnitrostranickou diplomacii tak, aby výsledkem byl vítězný tandem nastávajících voleb Sobotka - Hašek,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz předsjezdové diskuse a úvahy o rivalitě prvních dvou mužů strany místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…