Víme, jak vzniká novoroční projev prezidenta Klause. Pomáhá i syn

31.12.2010 11:57

Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek nechal ParlamentnímListům.cz nahlédnout do kuchyně přípravy prezidentského novoročního projevu.

Víme, jak vzniká novoroční projev prezidenta Klause. Pomáhá i syn

Vicekancléř Petr Hájek prozradil, že projev se začíná připravovat asi měsíc před Novým rokem. Prezident Václav Klaus načrtne základní model svého vystoupení a zmíní základní teze, které by chtěl v projevu mít, a jeho tři nejbližší spolupracovníci, tedy kancléř Jiří Weigl, vicekancléř Petr Hájek a tajemník Ladislav Jakl, na tom dle těchto základních obrysů začnou pracovat a diskutovat.

Související:
Týdeník si vystřelil z Klause. Svazácký žertík mládežníků, je v klidu Hájek


Pilování a škrtání

Projev se piluje do poslední chvíle, aby byl aktuální, ale zhruba 95 procent proslovu je připraveno týden před vlastním televizním přenosem. Každý z prezidentových mužů přichází se svými podněty, nápady a ingrediencemi.

„Problémem projevu je, že je pro něj relativně krátký prostor, ale současně se do něj musí vejít vše podstatné. Je to první politický projev v novém roce a z toho vyplývá i jeho mimořádná důležitost. Největší složitost procesu jeho formování je tedy v tom, že se některá témata musí seškrtat, zkrátit a některá úplně vypustit. Musí se tedy přesně vážit na lékarnických vahách, co tam má být a co už je navíc," řekl ParlamentnímListům.cz Hájek.

Únik je vyloučen

Únik projevu je podle něho naprosto nemožný právě proto, že se připravuje jen v tak úzkém okruhu lidí. „Prezident o svém projevu diskutuje se svými třemi nejbližšími spolupracovníky, také ho konzultuje se svými syny, hlavně s Vaškem. Čili je naprosto vyloučeno, aby z tak malého okruhu lidí mohl uniknout. Nikdo jiný do tvorby prezidentova proslovu nezasahuje. Čili až bude zase příště některé médium tvrdit, že má pasáže z projevu, tak mu nevěřte," dodal Hájek.

Zástupce vedoucího tiskového odboru KPR Martin Erva ParlamentnímListům.cz dále řekl, že přenos letošního projevu bude zaštiťovat technicky TV Nova, ale přenášet by ho měly všechny tři televize. Jednotlivé televize se při přenosu projevu z prezidentovy pracovny každý rok střídají. Loni ho měla v režii Prima, předloni Česká televize.

Dále k tématu:
Naštvaní policisté a hasiči vyzývají: Vypněte Klause při projevu
Fantazie poslanců: Klaus si vymohl monarchii nebo třetí mandát
Šídlo zveřejnil šokující nahrávku tajné schůzky na Hradě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…