Vinaři v čele s Haškem: To chcete, Kalousku, aby se k nám dovážel vinný prášek?

02.02.2012 12:14

Co mohli, tak to vinaři v čele s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem (ČSSD) dnes použili jako argumenty vůči záměru ministra financí Kalouska zavést spotřební daň z vína. Z rukávu Hašek, ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec, či předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo vysypali hned všechny argumenty, které by zavedení daně přineslo – nezaměstnanost v regionu Břeclavsko a Znojemsko, dovoz levných vín, či dovoz prášku, který by se jen smíchal s vodou. To vše, pane ministře financí, chcete? zněla pak nevyřčená otázka.

Vinaři v čele s Haškem: To chcete, Kalousku, aby se k nám dovážel vinný prášek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

„Neexistuje žádný racionální důvod pro to, aby vláda zpoplatnila vinaře a uděláme vše pro to, aby tomu tak nebylo,“ zdůraznil dnes na tiskové konferenci hejtman Michal Hašek

„Pokud ministr financí neustoupí, tak na jižní Moravě okamžitě rozjedeme petiční akce,“ řekl dále Hašek a upozornil spolu s předsedou Svazu vinařů Jiřím Sedlem, že nikde v Evropě taková daň není, kromě Francie, kde je ale jen malá.

„Dojde k nakupování vína v okolních státech a bylo by to jako u pohonných hmot,“ zmínil také ke svým argumentacím Hašek.

„Víno doslova a do písmene živí řadu lidi na Moravě a to zavedení DPH by jim utržilo těžkou ránu. Rada Jihomravského kraje nesouhlasí se záměrem… Takový krok by poškodil vinařství a to právě v okrese postiženém už tak ekonomickou krizí,“ dodal na obranu vinařů Hašek.

Blíží se k nám arktická zima. A ted tohle?

„To, že se k nám blíží arktická zima, je pro vinaře druhá rána po informaci o uvalení spotřební daně na víno,“ připomněl pak ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec zimu roku 1985, která zcela zlikvidovala vinné výhonky.

Vinaři pak upozornili i na to, že víno není jen alkohol, ale také lék, který kromě jiného obsahuje hodně flavonoidů. Kromě alkoholu totiž obsahuje víno i fenoly. Fenolické látky pak tvoří skupinu sloučenin, z nichž jsou významné právě zmiňované flavonoidy. Vyšší obsah fenolických látek se pak nachází především v červeném víně a to má tak příznivé účinky kromě jiného i na kardiovaskulární systém.

A když se k nám bude dovážet víno levné, anebo dokonce prášek, který se po smíchání s vodou nechá jen zkvasit, tak to bude podle vinařů velký zásah právě i v té zdravotnické oblasti.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …