Vláda dnes projedná odstranění škod po těžbě uranu

05.10.2011 6:20

Vláda dnes projedná odstraňování škod po těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem, které by mělo trvat do roku 2042 a mělo by stát 31,3 miliardy korun. Náklady ale nezatíží státní rozpočet, neboť sanace ekologických škod bude financována z prodeje privatizovaného majetku a dalších zdrojů.

Vláda dnes projedná odstranění škod po těžbě uranu

Materiál předkládá ministr průmyslu a obchodu (MPO) a ministr financí. "V rámci celého procesu zahlazování následků hornické činnosti, který probíhá v několika lokalitách České republiky, je právě odstraňování následků chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem finančně i technicky nejnáročnější. Odstraňuje se tu jedna z největších škod na životním prostředí v České republice," uvedl mluvčí MPO Jiří Sochor.

Poslední důl v provozu

Součástí předkládaného materiálu je také návrh smlouvy mezi ministerstvem financí a státní společností Diamo, která je za odstraňování škod odpovědná, o způsobu financování sanací.

Ve Stráži pod Ralskem a Hamru na Jezeře se uran těžil od konce 60 let. Jediným místem nejen v Česku, ale i v celé střední Evropě, kde se uran v současné době ještě těží, je Rožná na Žďársku.

Ministři se budou dále zabývat poslaneckým návrhem zákona o přiznání k registrovanému majetku a novelou zákona o daních z příjmů. Posoudí rovněž poslanecký návrh novely zákona o spotřebních daních a návrh na přijetí změn v dohodě o Mezinárodním měnovém fondu (MMF), které se týkají správy a řízení.

Související:

Konec těžby uranu v Rožné opět posunut na neurčito

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …