Vláda posoudí návrh SZ na omezení poslanecké imunity

09.07.2009 13:45

Kabinet Jana Fischera v pondělí projedná tři novely zákonů z pera Strany zelených. Zelení chtějí např. snížit imunitu zákonodárců či změnit způsob výběru členů mediálních rad.

Vláda posoudí návrh SZ na omezení poslanecké imunity

Zelení prosazují odejmutí poslanecké imunity ve všech případech, kdy dotyčný poruší zákon, v současnosti se totiž imunita vztahuje na veškeré jednání poslanců a senátorů, tedy např. i na dopravní nehody. O vydání k trestnímu stíhání pak rozhoduje přímo příslušná komora parlamentu a pokud se rozhodne zákonodárce nevydat, nemůže být stíhán ani po ukončení mandátu.

Právě to chtějí Zelení změnit. Pokud by byl např. poslanec či senátor přistižen přímo při činu, mohla by ho policie na rozdíl od současného stavu rovnou zadržet s tím, že postup při vyšetřování by pak i u zákonodárců byl stejný jako u běžných pachatelů.

Kromě omezení imunity navrhují Zelení i novelu jednacího řádu, která prosazuje zrušení tzv. přílepků, tedy možnosti schválit na poslední chvíli pozměňovací návrh zákona ve zcela nesouvisející normě. Zelení chtějí také prodloužit lhůty mezi druhým a třetím čtením zákona, aby měla vláda i další instituce více času se vyjádřit k navrhovaným změnám.

Revoluční je novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, kterou Zelení chtějí změnit způsob volení členů vysílací rady. Navrhují, aby třetinu rady vybírala sněmovna, třetinu senát a třetinu prezident republiky. Radu by poté na jejich návrh jmenoval předseda vlády. Opatření by pomohlo snížit závislost rady na aktuální politické situaci, přičemž členové rady by museli mít vysokoškolské vzdělání a jejich počet by se snížil ze 13 na 9. Tatáž pravidla plánují Zelení zavést i pro rady České televize a Českého rozhlasu.

I kdyby vláda v pondělí návrhy Zelených nepodpořila, posoudí je sněmovna. Strana zelených se domnívá, že by návrhy mohla podpořit již v prvním čtení. Předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) ale míní že se v září narychlo v prvním čtení nic schvalovat nebude. Půjde totiž o poslední schůzi sněmovny před parlamentními volbami, které se budou konat 9. a 10. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …