Vláda zinenzivňuje boj proti nelegálním lihovinám

03.10.2012 20:50

Vláda se rozhodla zřídit pracovní skupinu, která bude mít za úkol rozpracovat návrhy na omezení černého trhu s lihovinami.

Vláda zinenzivňuje boj proti nelegálním lihovinám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

Kabinet Petra Nečase se i dnes zabýval tématem jedovatého metylalkoholu. Cílem všech kroků je minimalizovat riziko, že se láhve se závadnými lihovinami znovu objeví. „Občané České republiky mají mít jistotu, že stát se poučil z této události a bude dál konat,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

V nově zřízené pracovní skupině zasednou náměstci ministrů zemědělství, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, vnitra a spravedlnosti. Ke spolupráci pak budou přizváni zároveň zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin, Potravinářské komory ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR.

Příslušným ministrům dnes bylo uloženo zpracovat konkrétní návrhy opatření, která mají černý trh s alkoholem v České republice maximálně omezit a zabránit tak nejen úniku daní, ale především ochránit zdraví a životy lidí. Předložit rozpracované návrhy vládě musí do 17. října letošního roku.

Chystá se zavedení koncesí

Mezi plánovaná opatření patří mimo jiné i zavedení koncesí pro prodej alkoholu. „Ministerstvo průmyslu a obchodu dostalo za úkol navrhnout postup zavedení koncesí na prodej alkoholu, na kterou bude nárok při splnění předem definovaných podmínek,“ uvedl předseda vlády.

Také způsobem sjednocení kontrolních institucí v oblasti státního dohledu nad potravinami se bude nyní zabývat ministerstvo zemědělství. „Důležité bude také v zákonech ukotvit požadovaný rodný list k lihovinám,“ připomněl premiér Petr Nečas nově zavedenou povinnost.

„Na území České republiky by mělo také dojít k mimořádné kontrolní akci celní správy, policie a dalších kontrolních orgánů proti nelegálním výrobcům, distributorům a prodejcům lihovin,“ informoval novináře po jednání vlády premiér. Ministerstvo vnitra pak dostalo za úkol vytvořit ve spolupráci s policejním prezidentem speciální kriminalistickou skupinu, která se bude zabývat konkrétně trestnou činností páchanou v souvislosti s černým trhem s lihovinami.

Informační kampaň upozorní na nebezpečné značky

Vláda se hodlá zaměřit ale i na prevenci. „Občané by měli mít dostatek informací, jaké lihoviny jim mohou způsobit těžkou otravu nebo v těch tragických případech i smrt,“ vysvětlil předseda vlády. Informační kampaň má nyní na starost ministerstvo zdravotnictví. Cílem je důkladněji šířit informace o likvidaci nebezpečného alkoholu zejména v rizikových lokalitách a u cílových skupin zákazníků. Bude také upozorňovat na značky lihovin, které jsou potenciálně život a zdraví ohrožující.

Opatření v oblasti legislativní, organizační i preventivní na ochranu dětí a mládeže v souvislosti s požíváním alkoholu vypracuje národní protidrogový koordinátor. „Zkrátka i budoucí konzumenti by měli mít dostatek informací o tom, co všechno alkohol způsobuje, jaká jsou rizika a jak se jim vyvarovat,“ dodal ministerský předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…