Vládě prý hrozí ostuda. Veliká havárie zakázky na Temelín

06.12.2012 9:09

Server Česká pozice spekuluje, že by tolik sledovaný tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně mohl být nakonec zrušen. Přináší celkem pět faktorů, které by mohly vést k tomu, že „zakázka století“, jak se temelínské dostavbě přezdívá, nakonec nebude realizována.

Vládě prý hrozí ostuda. Veliká havárie zakázky na Temelín
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

První pochybnost se týká ekonomických výnosů dostavby elektrárny. Výše cen elektřiny je do budoucna nejistá a vzhledem k nákladům, které do dostavby mají být investovány, je velmi pochybné, zda se tato akce vyplatí.

Další hrozbou je tlak Evropské unie, zejména v případě, že by se v ní významněji prosadili odpůrci jaderné energetiky. V tom případě by administrativní překážky i politický tlak z EU mohly přimět vládu ke změně energetické koncepce, a pak by se dostavba Temelína mohla stát bezpředmětnou.

Další alternativy vycházejí z toho, že by se začalo reálně rýsovat vítězství jednoho či druhého adepta. Pokud by začínalo být zřejmé, že vyhraje rusko- české konsorcium, mohlo by to vyvolat odpor na české politické scéně. To by za určitých okolností mohlo vést k tomu, že by vláda, respektive ČEZ pod jejím vlivem, celou dostavbu raději zrušila.

V případě zřejmého úspěchu amerického dodavatele by zase nejspíš zesílil odpor českého průmyslu, který by se obával malého počtu zakázek pro domácí firmy. A nelze vyloučit ani fatální komplikace kvůli soudu s vyřazenou francouzskou Arevou.

Každá z těchto hrozeb může podle serveru za určitých okolností sama o sobě vést ke krachu temelínského tendru. Přitom lze předpokládat kombinaci těchto rizik.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…