Vládě se nelíbí novela ČSSD o pracovních smlouvách. Poslanci ji asi změní

10.04.2013 11:23

Sněmovní ústavně-právní výbor ve středu přerušil debatu o předloze opoziční ČSSD, podle které by byly zakázány rozhodčí doložky v pracovních smlouvách. Spory by řešily jen soudy. Sami autoři chystají pozměňovací návrh, aby mohla být novela schválena.

Vládě se nelíbí novela ČSSD o pracovních smlouvách. Poslanci ji asi změní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Postavila se proti ní vláda, která se obává vyššího zatížení soudů. Kabinet uvedl, že by bylo lepší upravit tento problém v zákoně o rozhodčím řízení, a to například tak, že by rozhodčí doložka musela být sjednána zvlášť. Pozměňovací návrh by tímto směrem podle informací z výboru mohl jít. Podobně se už nyní postupuje u spotřebitelských smluv.

Poslanci ČSSD v původní předloze navrhli, aby pracovní smlouvy a dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, které obsahují rozhodčí doložku, byly v této části neplatné. Argumentují tím, že ujednání o rozhodčí doložce je mnohdy sjednáváno pod nátlakem zaměstnavatele a často je už součástí pracovní smlouvy. Zaměstnanec, který se o zaměstnání uchází, podle nich není zpravidla v takovém postavení, aby mohl o obsahu smlouvy jednat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…