Vládu nepodpořím. Bárta se ve sněmovně skoro rozplakal a citoval klasiky

27.04.2012 20:13

V Poslanecké sněmovně před koncem debaty vystoupil faktický lídr Věcí veřejných Vít Bárta. S pohnutím připomněl, že byl obětí puče proti své straně a citoval klasiky. Vláda nicméně podle očekávání získala 105 hlasů.

Vládu nepodpořím. Bárta se ve sněmovně skoro rozplakal a citoval klasiky
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vít Bárta předal ve sněmovně Karolíně Peake kytici chryzantém

„Zažil jsem, nebojím se říci smutné, a rád bych řekl neopakovatelné, zkušenosti,“ shrnul emotivně Vít Bárta své politické působení. Lámal se mu při tom hlas. „Občanům České republiky mám potřebu dnes říci, že nepodpořím tuto vládu,“ prohlásil se slzami v očích. Bárta vyloučil, že by to bylo kvůli tomu, co se stalo jemu.

Koaliční smlouva není dodržována

„Nevěřím tomu, že mezigenerační solidarita je touto koalicí myšlena vážně,“ pustil se do kritiky vlády. „Sečteno a podtrženo: Není naplněna koaliční smlouva. Nejsou naplňovány body, které tvrdě vybojovaly Věci veřejné do dodatku koaliční smlouvy,“ pokračoval Bárta.

Bárta kritizoval také fakt, že nebudou zvyšovány platy učitelů. Připomněl proto slova Karla Havlíčka Borovského o tom, že existují jen poctivé a nepoctivé strany a poznají se podle toho, jak podporují školství.

Bárta rozzlobil Filipa

„Žít s nepřáteli tak, jako kdyby se jednoho dne mohli stát našimi přáteli, a s přáteli, jako by se mohli stát našimi nepřáteli, to není ani v povaze nenávisti, ani v pravidlech přátelství. Není to zásada morální, ale politická,“ citoval pohnutý Bárta nakonec Jeana de la Bruyera.

Toto vystoupení nenechalo chladným předsedu komunistů Vojtěcha Filipa. „Pokud člověk, který založí politickou stranu jako ziskovou organizaci, cituje Havlíčka Borovského, tak to mne opravdu uráží,“ rozohnil se.

Pro vládu se vyjádřilo 105 poslanců, proti bylo 93. Nečas pak zdůraznil, že to je přesto třetí nejsilnější kabinet v historii samostatné ČR.

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…