Voleman se čílí. Vytunelují zdravotnictví a pak to hodí na doktory

11.11.2011 19:49

Je to jasné, tady je záměr výrazně zredukovat zdravotní péči a stávající síť nemocnic převést pod finanční skupiny. A pak se řekne, že za to můžou doktoři, řekl pro ParlamentníListy.cz Miloš Voleman z Lékařského odborového klubu. Stávající kampaň pro zdravotníky opět dělá Jiří Hrabovský se svojí PR agenturou. Teď se realizuje krok A. Krok B podle něj není problém zpracovat.

Voleman se čílí. Vytunelují zdravotnictví a pak to hodí na doktory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Voleman

„Naše zdravotnictví čeká mazec," řekl v týdnu pro ParlamentníListy.cz podnikatel ve zdravotnictví a majitel několika zdravotních zařízení Roman Šmucler. Poukázal přitom na to, že zdravotní pojišťovny budou vybírat zařízení s právem na život a ta na odstřel. Prý kvůli úsporám.

Čtěte také:
Šmucler varuje národ: Vyšší platy pro doktory, méně péče zadarmo


A právě úspory jsou spojkou mezi lékařskými platy a rušením zdravotnických zařízení. „Lékaři svých deset procent možná k platu dostanou, ale na úkor zrušení obdobného procenta lékařských pozic. Tak se to stane. On pan ministr zdravotnictví Leoš Heger nechce strašit pacienty a neříká to naplno. Ale ten plán přeci je zrušení deseti procent doktorských míst. Z takto uspořených peněz se budou lékařům navyšovat mzdy," řekl ParlamentnímListům.cz Šmucler.

Šmuclerovy názory mě nezajímají!

Podle něj by se lidé měli dozvědět pravdu, aby se nedomnívali, mluví-li se o růstu platů lékařů, že někde leží nějaké peníze, které se nevyužívají. „Jistě se dají najít nějaké rezervy, ale náš zdravotní systém hodně kvalitní zdravotní péče za docela málo peněz je neudržitelný," míní Šmucler.

Také jsme napsali: Roman Šmucler: Za dva roky půjde náš stát do háje

Šmuclerovy názory disgustovaně odmítl lékař Miloš Voleman, který se velmi zviditelnil při akci Děkujeme, odcházíme. „Mě názory pana Šmuclera nezajímají, ty nelze brát za bernou minci. To je člověk, který si uvědomil, že řídit nemocnici je něco docela jiného, než dělat plastické operace za těžké peníze. To je člověk, který ze sebe dělá experta na zdravotnictví, ale o naší práci...? To nemá smysl se o tom bavit. To není zdravotník, to je podnikatel ve zdravotnictví a jeho názory jsou pro nás úplně irelevantní," odsoudil pro ParlamentníListy.cz Voleman Šmuclera.

Koho propouštět, je nás málo

„Obecně řečeno, vzhledem k tomu, že ve zdravotnictví je personálu nedostatek, tak navýšení platů zdravotnického personálu má sloužit k tomu, aby se naopak stav stabilizoval a lidi ze zdravotnictví přestali odcházet. Čili jestli ty stavy zredukujeme, tak to znamená, že lidé už nebudou mít vůbec žádnou péči. To prostě neberte, jakože by to bylo možné. To je jen plácání do vody a výkřiky pro média," míní Voleman.

Související:


Připomeňme, že lékaři se na ministrovi zdravotnictví začali domáhat růstu svých platů o deset procent pro příští rok, tak jak jim to podle nich slibuje memorandum, které ukončilo akci Děkujeme, odcházíme. K lékařům se navíc přidali ostatní zdravotníci, kteří by podle memoranda též měli dostat přidáno.

Doktory s platy a současnou péči udžet nejde

Poté, co Heger lékařům od ledna přislíbil růst platů pouze 6,25 procenta a další až v průběhu roku, spustily zdravotnické odbory akci „Zůstáváme, splňte sliby". Ta potrvá asi měsíc. Žádné razantní kroky, jako hromadné podávání výpovědí, by se však zatím neměly opakovat.

Šmucler nespokojenost lékařů chápe. „Určitě spousta z nich odvádí práci, za kterou by měli být placeni jako Němci. Ale musíme si říct, že budou-li placeni jako Němci, tak je potřeba, aby jich bylo méně a tím bude méně i péče pro lidi, to je jasné, to nejde mít všechno dohromady," konstatoval podnikatel.


Voleman zásadně takový názor odmítá, připouští ale, že snahy na řešení mzdových požadavků zdravotníky cestou rušení lůžek a tedy i míst zdravotníků, tu možná jsou. „Je vydaný návrh o nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění a ten návrh v podstatě výrazně snižuje dostupnost zdravotní péče oproti současnému stavu," konstatoval Voleman pro ParlamentníListy.cz.

Nemocnice dají soukromníkům a hodí se to na doktory

Ve zmíněném návrhu se podle odboráře prodlouží čekací lhůty na některé operace, ale především prý jsou zde „šílené" limity pro dojezdové časy, ve kterých by měl občan mít šanci se dopravit do zdravotnického zařízení. „Dojezdová doba tři hodiny lidí na nějaké vyšetření či k nějakému specialistovi? Za tři hodiny autem přejedu půlku republiky. Pokud se ten dojezd myslí autem, pak se dá říct, že můžeme za vyšetřením jet z Brna do Prahy nebo třeba z Olomouce do Liberce," pozastavuje se Voleman. 

Čtěte více:


Podle Volmana je tak patrné, že situace se zhoršuje a síť zdravotnických zařízení se bude výrazně redukovat. „Takže ono to směřuje k tomu, že se lidem řekne, že za péčí budou jezdit i víc než hodinu a potom se to svede na doktory. Ale my jsme výrazně proti tomu!" řekl odborář důrazně.

A co Voleman vidí za snahou zredukovat síť zdravotnických zařízení? „Pojišťovny teď zrušily všechny smlouvy se zdravotnickými zařízeními. Ta zařízení, se kterými ji znovu neuzavřou, budou bezcenná. Nemocnice bez smlouvy má nulovou hodnotu, tržní hodnota takové nemocnice nemá cenu ani budov, ve kterých sídlí. A takové nemocnice pak může za babku někdo koupit. A až ty nemocnice budou patřit někomu, kdo je předem vybraný, tak se podmínky zase upraví a zase to bude fungovat dál," myslí si Miloš Voleman. Podle něj tak jde o dlouhodobě připravovaný plán, jak stávající síť převést na „soukromníky" a finanční skupiny.

Jasně, že s lékaři spolupracujeme

V současnosti probíhající akci Zůstáváme, splňte sliby opět pracuje tak jako na kampani Děkujeme, odcházíme PR agentura Jiřího Hrabovského. „No ano, my jsme nikdy nepřestali spolupracovat s Lékařským odborovým klubem, vám někdo říkal něco jiného?" reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Hrabovský.

Současná kampaň plánovaná na třicet dní má podle něj dva základní pilíře. Jedním jsou drobné happeningy v krajských městech, o nichž předem budeme informovat a druhým pilířem je drobná úsměvná připomínkující série dárků, které evokují představu, že si má pan ministr na něco vzpomenout, nebo si něco přečíst. Takže v prvním gardu to byl budík a brýle, které pan ministr od lékařů dostal," popsal Hrabovský.

Související:
Zdravotnické odbory protestují pomocí dárků, nechtějí opět děsit lidi


Jsme připraveni i na krok B

Nicméně upozornil, že ani tato akce nebude nekonečná. „Až se ten program vyčerpá a uvidíme novou úhradovou vyhlášku, tak pak se budeme bavit co dál. Jestli je třeba pokračovat v protestech či hledat nové cesty. My v tuto chvíli nemáme rozpracovaný žádný konkrétní plán, samozřejmě máme jasno, co by mohlo po probíhající akci navazovat," dodal Hrabovský bez větších podrobností.

Podle informací ParlamentníchListů.cz by přitom v případě, že se zdravotníkům nebudou líbit návrhy ministra zdravotnictví na navyšování jejich platů v příštím roce, mohla navazovat kampaň nazvaná Sliby chyby. To Hrabovský přímo nepotvrdil. „No tak sliby chyby je takové lidové rčení o tom, že někdo něco slíbí a pak nedodrží. Ale my se tady přeci nebavíme o slibech," míní Hrabovský.

Ne Heger, ale ČR se zavázala

„Bavíme se o závazku Česká republika, ne pan ministr Heger, ne ministerstvo zdravotnictví, ne vláda České republiky, ale Česká republika reprezentovaná v tomto konkrétním případě ministrem Hegerem se zavázala k něčemu. A ona to teď nechce dodržet," popsal situaci PR manažer.

Že by zdravotníci mohli dostat „své" peníze za cenu toho, že jich řada přijde o práci, Hrabovský komentoval nechtěl. „Já nejsem odborník, na to tu máme studované lidi na ministerstvu zdravotnictví a jestli někdo řekne, že je třeba propustit polovičku lékařů, tak fajn, uvidíme, co to udělá," dodal Jiří Hrabovský.


Čtěte více:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…