Voliči už by měli mít lístky, průzkumů se do voleb nedočkají

09.10.2012 7:12

Voliči v Česku s výjimkou Pražanů by nejpozději dnes měli dostat hlasovací lístky, na nichž budou uvedeni kandidáti na krajské zastupitele. Na třetině území republiky by navíc měli mít šedomodré obálky s lístky adeptů na senátory, ty by měli dostat také obyvatelé čtyř pražských senátních obvodů.

Voliči už by měli mít lístky, průzkumů se do voleb nedočkají
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Nových průzkumů o tom, jaké mají kandidáti vyhlídky na úspěch, se ale lidé už nedočkají. Až do sobotního uzavření volebních místností platí zákaz zveřejňování výsledků předvolebních i volebních průzkumů.

Čtyři kandidáti odstoupili

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky nedostal, obdrží je ve volební místnosti. Tam se také dozví, zda a kteří kandidáti do 48 hodin před začátkem hlasování z voleb odstoupili nebo byli odvoláni. Podle volebního webu to do konce minulého týdne postihlo z 11.300 krajských kandidátů pouze čtyři, například náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu, z 233 senátních kandidátů žádného.

Lidé, kteří budou volit kromě krajských zastupitelů také senátory, by si ve volební místnosti měli kvůli platnosti svého hlasu dát pozor i na to, do jakých hlasovacích obálek budou vybrané lístky vkládat. Podle ministerstva vnitra jsou pro krajské volby opět určeny obálky šedé, pro senátní volby žluté.

Statistiky čeká další test systému

Zákaz zveřejňování průzkumů k volbám má zabránit ovlivňování názorů voličů na poslední chvíli. Již zveřejněné výsledky průzkumů by podle ministerstva vnitra mohly zůstat na internetových stránkách i po zákazu zveřejňování. Jistější je ale jejich stažení, aby se zamezilo případným žalobám ze strany těch, kteří by nepříznivé prognóze svého uskupení přičítali volební neúspěch.

Dnešek bude rušný na Českém statistickém úřadu. Statistici před pátečním startem hlasování podruhé a naposledy prověří systém shromažďování, počítačového zpracování a zveřejňování volebních výsledků na volebním serveru. Druhá zkouška bude spojena i testem hlasování v komunálních volbách, které se v sobotu uskuteční v devíti českých a moravských obcích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…