Volte velkou stranu, chceme koalici ODS a ČSSD, vyzval Hamerský

23.05.2010 23:37

Šéf liberálů Milan Hamerský tvrdí, že země potřebuje silnou vládu. Proto vyzval politiky ODS a ČSSD, aby se dohodli na velké koalici.

Volte velkou stranu, chceme koalici ODS a ČSSD, vyzval Hamerský

Předseda Liberálové.CZ Milan Hamerský apeluje na politiky dvou největších politických stran, ODS a ČSSD, aby se dohodli a konečně vytvořili po volbách silnou vládu, která prosadí důležité reformy v zemi.

"Je to výzva k politikům. Jsme proti démonizaci velké koalice," komentoval pro ParlamentniListy.cz předvolební aktvitu liberálů Hamerský. Šéf liberálů tvrdí, že upozorňuje na výhody otevřené velké vládní koalice dlouhodobě. Dodal, že velké koalice se osvědčily v Německu i Rakousku.

"V naší zemi je tak pokleslá politická kultura, že menšinová vláda by nebyla dobrým řešením," poukázal na riziko jedné z možných variant, kterou připouští šéf ČSSD Jiří Paroubek.

V sobotu TOP 09 ústy Karla Schwarzenberga varovala před dohodou ČSSD a ODS za tiché podpory Věcí veřejných. Oslovení politici ParlamentnimiListy.cz případnou dohodu odmítají. "Pozor, oni se chtějí dohodnout. Vždyť je to dobře," zdůraznil ale Hamerský.

Více:
Nečas na nás útočí kvůli domluvené koalici s Paroubkem, varuje kníže

Hamerský připomněl rýsující se dohodu po volbách v roce 2006 mezi ODS a ČSSD. "Kdyby pan Paroubek nebyl podrazák, tak už by to bylo. Ale Topolánek udělal to samé, přitom většina ODS byla pro velkou koalici," připomenul Hamerský letní jednání před čtyřmi lety mezi šéfy ČSSD a ODS Jiřím Paroubkem a Mirkem Topolánkem.

Dohoda nazvaná Agenda 2010 již byla na stole, pak ale přišel Jiří Paroubek s novým řešením. Nabídl volební spolupráci tehdejšímu šéfovi KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi. Dohoda mezi ČSSD a ODS tak spadla pod stůl. Alespoň tak to nyní interpertuje Hamerský.

Případným premiérem by mohl být podle liberálů například současný šéf kabinetu Jan Fischer, který je přijatelný pro sociální demokracii i občanské demokraty.

Volte silnější kandidátku

Hamerský dále v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz naznačil, že strana vyzve příznivce liberálů, aby podpořili nějakou silnější kandidátku. "Volby jsou za týden. Už to je navážno. My nejsme mazlíček médií jako Radek John nebo Miroslav Kalousek," neprozradil Hamerský více s poukazem, že jasné stanovisko zveřejní Liberálové.CZ během pondělí.

Podle Hamerského by si měly právě menší strany, které se zřejmě dostanou do sněmovny - TOP 09 a VV, odkroutit své první volební období v opozici.

"Od roku 1996 máme slabé vlády potácející se od hlasování k hlasování. Již druhou polo-úřednickou vládu, odsouvání reforem, rozpad stran a existenci přeběhlíků destruujících politický systém. K tomu nezodpovědnost ODS a ČSSD, odmítajících se dohodnout na základních otázkách domácí politiky (důchody, dluhy) i zahraniční reprezentaci (EU, zahraniční mise)," uvedli liberálové k dosavadním vládám, které se opíraly jen o vetšinu několika poslanců.

Reprofoto: Česká televize

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…