Vondra a Nečasova šéfka kabinetu musí k výslechu na organizovaný zločin

10.10.2011 17:10

EXKLUZIVNĚ Ačkoliv má dnes pršet a být docela zima, ministr obrany Alexander Vondra se bude asi dost potit. Tedy pokud je Česká republika opravdu právní stát. A šéfová sekce kanceláře Úřadu vlády Jana Nagyová bude na tom stejně hned ve středu. Oba mají totiž vypovídat o okolnostech úniku informací od utajovaného svědka, Rakušana Stefana Szücze v kauze Pandur.

Vondra a Nečasova šéfka kabinetu musí k výslechu na organizovaný zločin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

„Grilovat" je přitom mají vyšetřovatelé z odboru V4 - tedy jakéhosi politického zpravodajství- Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policejního prezídia (ÚOOZ). 

Přitom je zvláštní, že celý případ dozoruje ostravská pobočka Vrchního státního zastupitelství Olomouc. Jak ParlamentníListy.cz informoval dobře informovaný zdroj, je nestandardní, že se případem zabývá ÚOOZ, který má v dikci jen ty nejzávažnější trestné činy. ÚOOZ ústy svého tiskového mluvčího Pavla Hantáka však na otázky naší redakce neodpovědělo. „Informace o jednotlivých konkrétních úkonech, které mají či naopak nemají být v rámci vyšetřování provedeny, náš útvar nikdy nesděluje," sdělil ParlamentnímListům.cz Hanták.

"Obecně platí, že všichni zaměstnanci Úřadu vlády ČR, včetně předsedy vlády, poskytují orgánům činným v trestním řízení pomoc, pokud jsou k tomu vyzváni," uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí vlády Jan Osúch. 

Podle informací Parlamentních.Listů.cz přitom policie sama dobře ví, že důvěrnými, resp. tajnými informacemi o kauze Pandur už několik dnů předtím disponoval redaktor deníku Mladé fronty Janek Kroupa. Ten se tím navíc nikdy ani netajil. Z toho vyplývá, že to byl Kroupa, ke kterému tyto tajné materiály doputovaly a mělo by tak pro policii být zcela jednoduché od něj získat informaci, kdo mu předal. „Samozřejmě se pan Kroupa může hájit právem novináře na utajení svého zdroje. Pak je ale otázka, co je pro stát důležitější- zda pravda a státní zájem nebo právo na ochranu zdroje," upozornil ParlamentníListy.cz na možnou díru v zákonech právník Petr Novák.

"S panem Smržem jsem v životě nemluvil," řekl ParlamentnímListům.cz sám Kroupa. Připustil však, že v této věci už na policii byl vypovídat, své zdroje však chránil. Více však odmítl k celé kauze sdělit. "Nemám totiž o Parlamentních listech dobré mínění," dodal Kroupa naší redakci.

Sledujeme kauzy:


Podle informací ParlamentníchListů.cz totiž policie získala souhlas k záznamu z provozu telekomunikačních zařízení mezi politickými špičkami a státními žalobci. Měla přitom zjistit, že největší frekvence hovorů je právě mezi Nagyovou z Úřadu vlády a Nejvyšším státním zastupitelstvím a také mezi Jankem Kroupou a náměstkem nejvyššího státního zástupce Igorem Střížem.

Sami čeští vojáci se na tanečky kolem nákupu Pandurů dívají nechápavě. „Tahle technika nám v Afghánistánu slouží dobře. Chrání naše životy a zdraví. Proto tedy neřešíme, zda to bylo předražené nebo ne. Pro nás je fakt, mít k dispozici tuto výzbroj, jednoznačně pozitivní," komentoval celou kauzu jeden z příslušníků 4. brigády rychlého nasazení v Žatci, který na Pandurech slouží a kteřý si nepřál být jmenován.

Kam dál:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…