Vondra se hájil. Zatleskalo osm rukou z dvou stovek

24.03.2011 12:28

UVNITŘ VIDEO Už před zahájením mimořádné schůze vyšlo najevo, že se bude muset ministr obrany Vondra omluvit za dvě kauzy a teprve pak koaliční strany TOP 09 a VV budou hlasovat pro zamítnutí schůze, na které opozice chtěla probírat výše zmíněné kauzy. To se také stalo, Vondra se omluvil. Ve slušně zaplněné sněmovně sklidil jen velmi vlažný potlesk. Předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík ministra Vondru vyzval k rezignaci. Následně nebyl schválen program mimořádné schůze a ta byla tedy ukončena.

Vondra se hájil. Zatleskalo osm rukou z dvou stovek

"Předstupuji před vás s pokorou a vážně, jak se sluší ve ctihodné sněmovně. Předstupuji před vás proto, abych vám podal své vysvětlení příběhu, který dnes nemá a ani nemůže mít napsanou svou poslední kapitolu," začal svou úvodní řeč ministr obrany Alexandr Vondra. Poté zmínil, že se za své chování omlouvá a nezříká se své odpovědnosti v případu českého předsednictví. „Mrzí mne, že vznikl dojem, že se snažím ze své odpovědnosti vyvléci a zbavit se odpovědnosti," řekl také Vondra. Přiznal, že měl ale nad kauzou jen celkový náhled, detaily si nehlídal a neřešil, ty nechával na odbornících.

OBRAZEM Mimořádná sněmovna

Podle něj je  potřeba počkat na skončení vyšetřování. Připomněl, že ze strany jeho podřízených nedošlo k odhalení žádných nepravostí, byť některé smlouvy se prošetřovaly. Vyzval poté, aby kritici ukázali na konkrétní předražení či zbytečné plnění.

"Je mi líto, že se mi dřív nepodařilo lépe vysvětlit svou roli. A těm z vás, kteří měli logicky potíže při vysvětlování pochopitelných otázek ze strany české veřejnosti, se z tohoto místa omlouvám," uzavřel Vondra své vystoupení.

Ačkoliv sněmovna byla naplněna zhruba z poloviny, k potlesku po vystoupení ministra Vondry se dle hrubého odhadu "odhodlali" čtyři poslanci.

Projev A. Vondry ZDE

Předseda klubu ČSSD a šéf parteje Bohuslav Sobotka a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) pak uvedli, že Vondra právě toto měl říci poté, co se odhlasuje program mimořádné schůze. Koalice tedy podle nich se měla pro odhlasování rozhodnout.

SLEDUJEME téma kauza Vondra
Gazdík: Ministře Vondro, odstupte z funkce

„To vystoupení Vondry mělo zaznít o několik týdnů dříve a nerozumím tomu, proč  ministr Vondra tak učinil mimo program," zdůraznil Sobotka.



Podle Sobotky rozhodnutí koalice je jen snahou omezit debatu na půdě sněmovny. "Jen tři poslanci za celou opozici tady  mají přednostní právo hovořit. Já nerozumím tomu, proč si to Vondra nenechal, až bude schválen program Poslanecké sněmovny. Podle mě je to určitým způsobem jistou zbabělostí," řekl šéf sociální demokracie.  

Zaorálek se pak čílil nad tím, že se sněmovna poté, co Vondra dohovořil, téměř vyprázdnila.

Sociální demokracie chce na parlamentní půdě debatovat o podezření z plýtvání veřejných prostředků v souvislosti s českým předsednictvím. S kauzou ProMoPro je spojován právě ministr obrany Vondra, který byl v době, kdy firma získala předražené zakázky, vicepremiérem pro evropské záležitosti.

Bublan: Vondrovi nevěřím

"Naprosto mně v projevu Alaxandra Vondry chyběl nějaký náznak sebereflexe, či pokory, v které by připustil svůj podíl viny. Tento pohled mně v jeho vystoupení chyběl, přitom všichni vidíme a vnímáme to, že je celá záležitost velmi podezřelá, s mnoha otázkami, mezi kterými dominuje to, kde například měly ty peníze nakonec zmizet," řekl ParlamentnímListům.cz  stínový ministr vnitra František Bublan (ČSSD). Zdůraznil však, že jde o jeho osobní názor.

Vondry se týká i druhý bod programu. Měl by poslancům vysvětlit okolnosti razie Vojenské policie ve veřejnoprávní televizi. Předminulý pátek večer do televize vtrhla desítka vojenských policistů v kuklách a se samopaly. Na základě soudního příkazu hledali spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve redaktor Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka.

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…