Vůdce sametu lidem: Udělali jsme chyby. Za trest máme tyhle politiky

29.11.2011 6:34

Jeho odvaha nevyčkávat, jak se to v listopadu 1989 „vyvrbí", jej vynesla do vysokých politických funkcí. Na rozdíl od mnoha svých kolegů obstál v následujících letech se ctí. Dnes ale prožívá velké rozčarování a myslí si, že na současné situaci má dokonce svůj díl viny. Přiznává, že politici udělali strašné chyby.

Vůdce sametu lidem: Udělali jsme chyby. Za trest máme tyhle politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Starosta Božího Daru a senátor Jan Horník (STAN) se stal jedním z nejdéle působících starostů u nás a s převahou dvakrát rozdrtil všechny své soupeře v senátních volbách. Stejně úspěšný je i jako krajský zastupitel, kde patří k výrazným opozičním tvářím.

Vítěz, nebo poražený?

Možná, že za jeho úspěchem stojí kromě osobního charisma i fakt, že je stále nezávislým politikem. Při letošním výročí listopadové revoluce se však necítil zrovna jako vítěz, i když neformální pietní akt, který se jako každý rok konal u karlovarské pošty, evokoval krásné dny naděje a svornosti listopadu 1989.

Více o výročí revoluce ZDE

"Ta atmosféra bez humbuku a okázalosti mi vyhovuje více. Opravdu mi to připomínalo první dny revoluce, byla nás tehdy u pošty také hrstka," řekl ParlamentnímListům.cz. se znatelným dojetím.

Udělali jsme strašné chyby

Tím ovšem jeho optimismus končí. Podobně, jako většina občanů, je rozčarován ze současnosti, ale na na rozdíl od mnohých vinu hledá i u sebe.

"Jestliže jsou lidí nespokojení s politickou situací, tak to samozřejmě padá na moji hlavu. Přestože, že opravdu máme mnoho důvodů být naštvaní, tak pořád doufám, že jednou z hlavních příčin je určitá netrpělivost. Ještě je příliš brzy na to, aby byly dokončeny všechny potřebné změny, myslím, že to nastane až za další desítky let. Ale faktem je také, že jsme udělali strašné chyby, například při privatizaci. Nepoučili jsme se v zahraničí. Děsí mne nová politická generace, která bere politiku jako byznys. Názorně to ukazuje šokující dokument Kupředu levá, kupředu pravá. Vyčítám si, že jsem právě tento trend nedokázal zastavit. Bohužel, já sám nejsem takový buřič, často jsem v boji zůstal osamocen. Varoval jsem třeba včas, co se stane se Sazkou, nikdo to ale nebral vážně. Masa chamtivých mě převálcovala." Na náš dotaz, zda si myslí, že situace dozrála na novou revoluci, odpovídá. "Myslím, že je příliš brzy, že musí přijít ještě další šokující odhalení, jako je například IZIP."

Více o Karlových Varech ZDE

Kotek - mám strach, že jsme dětem připravili život na h...o

Společně s Janem Horníkem a básníkem Jindřichem Konečným se dalším vůdcem listopadových událostí na Karlovarsku stal Jiří Kotek (Alternativa). Na senátorský post sice nedosáhl, ale celé léta je výraznou postavou zdejší politické arény a jako autor slavného klipu Losovačka se proslavil v celé zemi.

Jejich revoluční svornost vydržela celá léta, každý rok společně slavili výročí 17. listopadu. Zatímco Horník, není, jak sám přiznává, příliš velký buřič, Kotek je jeho pravý opakem a jeho příběh potvrzuje Horníkův názor, že česká veřejnost má odvážné buřiče spíše za kverulanty.

Související:

Od Karlových Varů chci miliardy, říká Fagan

Advokátu Faganovi dochází trpělivost. Vary dostaly ultimátum

Dlouholeté spojence nakonec rozdělila politika, na pietě k výročí sametové revoluce to bylo patrné na první pohled. Tu letošní dokonce zorganizoval sám Kotek, který u pošty rozsvítil pár svíček a vyvěsil svoje prohlášení. Také on vidí fenomén 17. listopadu ze dvou stran.

Dvě strany mince

"Těch 22 let mi ukázalo dvě strany mince. Gratuluji nám všem, včetně sebe, k obrovskému svátku demokracie, protože se nám podařilo vysmeknout z obrovské totality. Ale bohužel zvolili jsme si stranické loutky na nitích zlodějských VIP mafií, které rozkradly vše, co přežilo totalitu. Já jsem je ale nevolil, já je už dlouho u moci nechci. Ale přes všechno rozčarovaní jsme svobodní. Jenom pozor, abychom svým dětem nepřipravili vlastním přičiněním život na hovno."

Dále čtěte:
Prezident Klaus: Předání poselství 17. listopadu dalším generacím je naší povinností
Bárta (VV): Poděkujme studentům za 17. listopad 1989
Peake: Máme se lépe než tehdy, to ať dnes zazní. Odpoví jí Václavák 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…