Vyhrocené vyřízení účtů za tátu: Vzkaz Kalouskovi se Schwarzenbergem

24.07.2012 14:31

JINÝMA OČIMA Zhruba před rokem se začala přiostřovat situace kvůli působení předsedy konzervativní Akce D.O.S.T. Ladislava Bátory na ministerstvu školství, kterého tam přivedl tehdejší ministr Josef Dobeš. Na začátku srpna TOP 09 kvůli setrvání Bátory na ministerstvu pohrozila odchodem z vlády a bojkotovala její zasedání.

Vyhrocené vyřízení účtů za tátu: Vzkaz Kalouskovi se Schwarzenbergem
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Ladislav Bátora a Michal Semín na ministerstvu školství

Bátorův syn, Alexandr Bátora, zhodnotil v rozhovoru pro ParlamentníListy dění kolem takzvané bátoriády.

Velká kontroverze loni vznikla, když se objevila zpráva, že se má národovec Ladislav Bátora stát náměstkem ministra školství Josefa Dobeše. Ten se po tlaku premiéra Nečase a médií nakonec nestal náměstkem, nýbrž poradcem ministra a později byl pověřen vedením personálního oddělení ministerstva. Pak se stal zástupcem vedoucího kanceláře ministra. Nakonec ministerstvo opustil. Média a především představitelé TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek označovali Bátoru za „fašouna“ a „nácka“.

"Kdo v souvislosti s jakoukoli národností či barvou pleti používá slovo rasa, tak je prostě rasista," řekl tehdy Kalousek. Náražel tak na to, že Bátora hovořil vzhledem své náklonosti k asijským kulturám a o Asiatech jako o žluté rase. Bátora totiž dlouhodobě studoval čínskou a japonskou filozofii a její autory citoval i ve svých pracech.

Prezident Václav Klaus se Bátory zastal a celou kampaň označil za bátoriádu a příznak diktatury politické korektnosti. „Je to hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk, který se zúčastňuje různých veřejných akcí proti věcem, se kterými nesouhlasí. Patří mezi ně Evropská unie, protože si pravděpodobně myslí - stejně jako já - že je Evropská unie, zejména ve svém dnešním provedení, mylnou konstrukcí a že je třeba tento názor říkat nahlas...Za sebe říkám, že jsou mi názory pana Bátory v mnohém blízké. I já raději tradici než údajný pokrok,“ řekl o Bátorovi konzervativec Klaus.

Likvidační kampaň

Syn Ladislava Bátory, Alexandr, se vrátil v rozhovoru pro náš server k takzvané bátoriádě. „Byl to neuvěřitelný tlak vyvinutý jak politickými soupeři, tak médii. Největší problém vidím v tom, jak mohli otevřeně lhát a otevřeně páchat trestné činy. Namísto standardního politického souboje, souboje argumentů a myšlenek se z toho stala likvidační kampaň, kterou od začátku srpna prostřednictvím Schwarzenberga a Kalouska vedly státní orgány. Člověk si z té celé věci vzal poučení, že v této zemi nemůže ničeho dosáhnout,“ vzpomíná Bátora mladší.

„Jak je možné, že se váš ministr zahraničí beztrestně chlubí, že člověka, jenž se provinil odlišným politickým přesvědčením, picnul jak srnce? Jak je možné, že přední redaktor celostátního deníku naváděl čtenáře, aby člověka s nesouhlasným politickým přesvědčením přejeli v Karmelitské na zebře? Jak je možné, že ministrovi školství bylo upřeno právo svobodně si vybírat své spolupracovníky?“ zlobí se Bátora.

Fašistické zrůdy

Alexandr Bátora označil Kalouska za fašistickou zrůdu a Schwarzeneberga za fašistickou figuru. „V poslední době se hodně rozmohlo označení fašista. Nemůžu za to, že ho používá téměř každý a většinou ve velmi nesprávných souvislostech. Ale jestliže žijeme v režimu, kde se může odehrát bátoriáda včetně všech parametrů, které známe jako vloupání se do soukromého emailu, pomluvy, lži, mediální kampaň, výhrůžky, vyhazov z práce za názory, tak to jsou jednoznačně totalitní metody, které používali Schwarzenberg s Kalouskem. A když se podíváme, jak to zde funguje, že korporace ovládají stát prostřednictvím lobbistů, médií a tlaku ze zahraničí, tak je dobré si vzpomenout na to, co to byl fašismus. Náš stát má k fašistické diktatuře i díky dvěma zmíněným pánům velmi nakročeno,“ řekl ParlamentnímListům.cz Alexandr Bátora.

Miroslav Kalousek uvádí, že je v současné době na dovolené a na jakékoli invektivy vůči své osobě nebude reagovat.

Alexandr Bátora si myslí, že falešné obviňování jeho otce z fašismus, rasismu či antisemitismu bylo čistě účelové a podpásové: „S jakými jinými obviněními měli přijít? Měli říct: ´podívejte, se, Bátora je nebezpečí, protože už desítky let bojuje za občanské svobody a státní suverenitu?´ To by asi riskovali, že si lidi řeknou: ´hele mámo, vždyť von má pravdu. To není úplně špatný.´ No, a tak se vyrukovalo s křivými obviněními a v okamžiku, kdy všechna média pod palcem, tak napíší, že je fašista a rasista a to doloží manipulacemi s fakty a pomocí lží. Vyvolají pak morální paniku a lidé přemýšlí úplně jinak, respektive nepřemýšlí.“

Český národ nechce svobodu a nezávislost

Podle Bátory mladšího stála zkušenost za to, protože on i jeho otec zjistili, že český národ ve své většině již nestojí a nebojuje o svou samostatnost a občanské svobody. V polovině devadesátých let podle slov Alexandra jeho tec rezignoval na politiků, protože nešlo jít proti pravdolásce a negativnímu vlivu Václava Havla a zkušenost s bátoriádou tuto jeho zkušenost utvrdila.

„Kdyby do toho nešel, tak bychom si navždy vyčítali, že v okamžiku, kdy vlast ztrácela svobodu, jsme tomu nebránili. A hlavně bychom se strašně moc nedozvěděli o zemi, ve které žijeme, a jejím obyvatelstvu. To, co řeknu, není jen na základě bátoriády, to není o tom, že mi zhanobili tátu. Mám dojem, že „česká věc“ je dávno ztracena. Dospěl jsem k přesvědčení, že během uplynulých sta let se s českým národem něco stalo a ve své převažující většině netouží po státní suverenitě a osobních svobodách. To mi pak vysvětluje to, že jsme to dopracovali, kam jsme to dopracovali, proč Listopad nebyl opravdová změna. Z toho mi vyplývá, že nezbývá než rezignovat na snahu o změnu. Jestliže si většina národa nepřeje svobodu a samostatnost, tak pak to znamená, že ač přijdeme se sebelepší nabídkou, nebude po ní poptávka. Začínám si být čím dál více jistější, že to tak je,“ řekl Bátora.

Rozklad způsobený havlisty a občanská válka

Bátora připouští, že se situace může změnit a český národ může opět toužit po svobodě a nezávislosti: „Někteří mí kolegové z Národní myšlenky si myslí, že Češi se zatím mají příliš dobře, proto je tato věc nezajímá. Je možné, že v okamžiku, kdy bude tlak opravdu nesnesitelný, se lidé vzchopí. Ale co se tu děje, trvá moc dlouho.“

Podle Bátory mladšího se český stát rozkládá a hrozí občanská válka. Pravdoláskaři podle něho vykopali již patrně nepřekonatelné, nezasypatelné, příkopy mezi lidmi: „Možnosti, kam se to bude vyvíjet dál, jsou různé. Možná, že zde bude opravdu regulérní fašistická diktatura nebo se státní moc zhroutí a zůstane v ruinách a bude zde kriminalita o tisíce procent vyšší. Vytratila se elementární společenská soudržnost. Vinu na tom, co se stalo přisuzuji pravdolásce, protože dělala a dělá vše pro to, aby národ rozdělila.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…