Vykutálený sponzor ODS sedí v base. A Bendl...

16.05.2013 7:40

Kriminální minulost, neprůhledné podnikání a teď dočasný domov ve vazební cele. Tak vypadá profil, podle Novinek.cz, jednoho ze sponzorů ODS. Jde o plzeňského podnikatele Martina Otýse (42), který před třemi lety poslal sponzorský dar ve výši půldruhého milionu korun na konto středočeské ODS.

Vykutálený sponzor ODS sedí v base. A Bendl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oprava vozovky

Nikdo z lídrů ODS se prý k Otýsovi nehlásí, stejně tak jeho jméno není příliš známé ani ve stavební branži, ve které se donedávna pohyboval. Právo se prý pokusilo zmapovat jeho aktivity. Novinky.cz píší, že podnikatel se se svým darem zařadil mezi nejštědřejší sponzory ODS a  minulý měsíc skončil ve vazbě pro podezření z podvodů a vydírání.

Do potíží se zákonem se dostal už v devadesátých letech. Do vězení se dostal za přepadení a oloupení německého turisty. „Do očí mu stříkli slzný plyn, zkopali ho a sebrali mu peněženku, oblečení a několik audiokazet,“ citují Novinky.cz z rozsudku.

Na sklonku roku 2006 prý Otýs založil malou stavební firmu SKI plus, s. r. o., zaměřenou na zemní práce a asfaltování. Za šest let existence zveřejnil pouze jedinou účetní uzávěrku. Jenže ani z té nelze podle Novinek.cz zjistit, jak si společnost ekonomicky vedla. Údaje o hospodaření totiž nejsou k přečtení.

Podivné podnikání

Z Otýsových aktivit Novinky.cz upozorňují na výstavbu slepé silnice poblíž Jateční třídy v Plzni, která nemá žádné využití a za kterou radnice čtvrtého plzeňského obvodu pod tehdejším vedením ODS prý zaplatila jeho firmě SKI plus téměř tři miliony korun. To se psal rok 2010.

A následoval průšvih s ošizenou stavbou parkoviště v plzeňské Popelnicové ulici, kterou zajišťovala opět Otýsova firma. Po kontrolách v roce 2011, které ukázaly, že pod povrchem parkoviště není to, co tam má být, Otýs podle informací Novinek.cz firmu SKI plus převedl na bílého koně a ta pak skončila v exekuci se statisícovými dluhy.

Za mřížemi kvůli půjčkám

A právě v období zakázek z úřadu městského obvodu Plzeň-Doubravka získala ODS od SKI plus nezvykle vysoký finanční dar. Jeden a půl milionu korun ale překvapivě putovalo na účet středočeské krajské organizace, a to přesto, že Otýs byl v té době řadovým členem strany právě v doubraveckém sdružení. Novinky.cz uvádějí, že nikdo zatím nedokázal vysvětlit, proč skončil Otýsův dar ve středních Čechách. „Pokud se prokáže, že peníze pocházejí z trestné činnosti, tak je vrátíme,“ prohlásil pouze po zatčení Otýse šéf středočeské ODS Petr Bendl.

Za mřížemi je nyní Otýs kvůli byznysu s nebankovními půjčkami. On a další tři muži měli podle policie připravit o majetek v řádech milionů korun několik zájemců o půjčku, a to buď formou podvodu, nebo je k tomu přinutili pod různými pohrůžkami.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …